ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Πέμπτη - 24/07/2014)

Πρόταση Ε.Β.Ε.Π. για «Εύλογη αμοιβή επιμελητηριακής υποστήριξης επιχειρήσεων» στο δίπτυχο «Βιώσιμες επιχειρήσεις – υγιή επιμελητήρια».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                     Πειραιάς, 23 Ιουλίου 2014

ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Λουδοβίκου 1 πλ. Οδησσού, 18531 Πειραιάς,

Τηλ: 210 4177241-5,

Φαξ: 210 4178680

Website: http://www.pcci.gr/,

E-Mail: evep@pcci.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΗ Ε.Β.Ε.Π. ΓΙΑ «ΕΥΛΟΓΗ ΑΜΟΙΒΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»

ΣΤΟ ΔΙΠΤΥΧΟ «ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ- ΥΓΙΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ»

Με την ολοκλήρωση της υποβολής των πρακτικών των τακτικών Γενικών Συνελεύσεων των Α.Ε. στις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. των Επιμελητηρίων της Χώρας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Β. Κορκίδης, με επιστολές του προς τον Πρωθυπουργό της Χώρας, κ. Α. Σαμαρά, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ν. Δένδια, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γ. Γιακουμάτο και τον Γεν. Γραμματέα Εμπορίου, κ. Στ. Κομνηνό, προτείνει μια «εύλογη αμοιβή επιμελητηριακής υποστήριξης επιχειρήσεων», που θα στηρίζεται στο δίπτυχο «βιώσιμες επιχειρήσεις- υγιή επιμελητήρια».

Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής:

«Η όλη διαδικασία, όσον αφορά στο Ε.Β.Ε.Π., κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και καθυστερήσεις. Ειδικότερα, στις 21/07/14, καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης, υποβλήθηκαν 1.800 αιτήσεις, που αφορούσαν καταχώρηση πράξεων και στοιχείων 953 Ανωνύμων Εταιρειών. Η ολοκληρωμένη διεκπεραίωσή τους οφείλεται κατά μείζονα λόγο, τόσο στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού του Επιμελητηρίου μας, όσο και στην κατάλληλη προετοιμασία των Υπηρεσιών του, ώστε να μην υπάρξει, εν τέλει, κανένα πρόβλημα κατά τη συναλλαγή. Η Υπηρεσία μας παρέμεινε ανοιχτή, έως αργά το απόγευμα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, όλοι όσοι προσήλθαν.

Η εγγραφή των επιχειρήσεων σε ένα Επιμελητήριο, διεθνώς, και ιδιαίτερα σε θέματα διεθνούς εμπορίου, αποτελεί κριτήριο ελέγχου της αξιοπιστίας και φερεγγυότητας των επιχειρήσεων. Εάν πάψει η λειτουργία των Επιμελητηρίων, η Πολιτεία θα απωλέσει έναν ουσιαστικό Σύμβουλο, που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και οι επιχειρήσεις θα στερηθούν έναν πολύτιμο Συνεργάτη. Το δε σχετικό κενό, που θα προκύψει, είναι δεδομένο ότι, δεν θα καλυφθεί από άλλους φορείς εκπροσώπησης, καθώς δεν θα επιτυγχάνεται η αξιοπιστία διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Τα Επιμελητήρια, εξυπηρετώντας όλες ανεξαιρέτως τις τοπικές επιχειρήσεις, εισηγούνται πάντοτε μέτρα και πολιτικές που εκφράζουν αντικειμενικά το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου.

Με βάση τα ανωτέρω ,εκτιμούμε ότι, τόσο η εθνική μας οικονομία, όσο και η πολιτεία, έχουν ανάγκη από έναν αξιόπιστο συνεργάτη – «εργαλείο» στήριξης της αγοράς, που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και θα στηρίζεται στο δίπτυχο "βιώσιμες επιχειρήσεις - υγιή Επιμελητήρια". Το μοντέλο των Επιμελητηρίων, της παροχής δηλαδή πολλαπλών υπηρεσιών του δημοσίου, χωρίς κανένα απολύτως ουσιαστικά δημοσιονομικό ή επιχειρηματικό κόστος, εάν δεν το είχαμε, στην παρούσα οικονομική κατάσταση, θα το γεννούσαν οι ανάγκες της ίδιας της αγοράς.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε απαραίτητο να διασφαλιστεί η συνέχιση της καταχώρησης των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, αλλά και η οικονομική τους αυτοτέλεια, μέσα από την ανταποδοτική παροχή υπηρεσιών στα μέλη τους, ενσωματώνοντας παράλληλα όλες τις υπηρεσίες του Γ.Ε.ΜΗ. στα Μητρώα τους, οι οποίες, σημειωτέον, θα παρέχονται στο πλαίσιο μιας «εύλογης αμοιβής επιμελητηριακής υποστήριξης επιχειρήσεων», σύμφωνα με τη νομική τους μορφή, όπως άλλωστε προβλέπει η Επιμελητηριακή νομοθεσία.

Αυτό αποτελεί μια εξορθολογισμένη και ρεαλιστική προσέγγιση του μείζονος θέματος των Επιμελητηρίων και ειδικότερα, μετά την κατάργηση της οικονομικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων από τη μη καταχώρηση δημοσιευτέων πράξεων στο Φ.Ε.Κ., οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα, ως εγγεγραμμένα μέλη του Επιμελητηρίου, να κάνουν χρήση σημαντικών και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, χωρίς να καθίσταται αναγκαία η επιπλέον επιβάρυνση νέων τελών Γ.Ε.ΜΗ.

Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις μειώνουν τα έξοδά τους και ταυτόχρονα διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Γ.Ε.ΜΗ. από τους φυσικούς εκφραστές της επιχειρηματικότητας, που δεν είναι άλλοι από τα Επιμελητήρια».

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671