ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 21/07/2014)

Στο μικροσκόπιο του «Τειρεσία» μπαίνουν οι οφειλές όλων των μικρομεσαίων εταιρειών.

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Στο μικροσκόπιο του «Τειρεσία» μπαίνουν οι οφειλές όλων των μικρομεσαίων εταιρειών

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Σε βάση δεδομένων που θα συγκεντρώνει στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία επιχειρείται να μετεξελιχθεί ο «Τειρεσίας», σε μια προσπάθεια να αποτελέσει εργαλείο για τον εντοπισμό των βιώσιμων και μη βιώσιμων επιχειρήσεων. Στη λύση αυτή προσανατολίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης ύστερα από σχετική εισήγηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και εξετάζεται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας διαχωρισμού των επιχειρήσεων που μπορούν να επιβιώσουν και πρέπει να στηριχθούν από το τραπεζικό σύστημα.

Ο εντοπισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με βιώσιμα χαρακτηριστικά αποτελεί κεντρικό πρόβλημα στη συζήτηση που διεξάγεται για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την υποβοήθηση επιχειρήσεων με αποτελεσματικά κριτήρια και μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί σε άλλες χώρες. Ο εντοπισμός τους προϋποθέτει μια συνολική εικόνα για την οικονομική τους συμπεριφορά, αλλά και την ανάλυσή τους με βάση και άλλα χαρακτηριστικά, η οποία με τη σειρά της θα επιτρέψει περαιτέρω την καλύτερη βαθμολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας και θα βοηθήσει στη χρηματοδότησή τους με καλύτερους όρους. Η ανάγκη εμπλουτισμού της βάσης δεδομένων του «Τειρεσία» προέκυψε ύστερα από μελέτη και σύγκριση των συστημάτων καταγραφής της πιστοληπτικής ικανότητας των φυσικών και των νομικών προσώπων στον ευρωπαϊκό χώρο. Από τη σύγκριση προέκυψε ότι σε αντίθεση με την πληρότητα των στοιχείων σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό δανεισμό, που διαθέτει ο «Τειρεσίας», το έλλειμμα εντοπίζεται στην πληρότητα των στοιχείων σε σχέση με άλλες οφειλές, όπως αυτές προς το Δημόσιο ή άλλους φορείς, πλην των τραπεζών. Ειδικά για αυτή την κατηγορία, ο «Τειρεσίας» συγκεντρώνει μόνο τις διοικητικές κυρώσεις, π.χ. τη δέσμευση των λογαριασμών, η οποία ωστόσο είναι το τελικό στάδιο στη διαδικασία της αθέτησης.

Πλήρες οικονομικό προφίλ

Τα χαρακτηριστικά βάσει των οποίων μπορεί να «χτιστεί» μια αξιόπιστη αξιολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν εξαντλούνται σε αυτά που έχουν να κάνουν με τις οφειλές τους. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, περιλαμβάνουν και ποιοτικά στοιχεία, όπως το είδος της επιχείρησης, ο αριθμός των εργαζομένων, η νομική της μορφή, τα έτη λειτουργίας της, ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται ή ακόμα και το ποσοστό της εξαγωγικής του δραστηριότητας. Με τον τρόπο αυτό η βάση δεδομένων του «Τειρεσία» δεν θα περιορίζεται σε στοιχεία για τον βαθμό αθέτησης των οικονομικών υποχρεώσεων, αλλά θα εμπλουτίζεται με στοιχεία που θα μπορούν να αξιολογήσουν το προφίλ της και τις προοπτικές επιβίωσής της ή ανάπτυξής της. Κλειδί στην όλη προσπάθεια είναι η όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστη πρόβλεψη με βάση τη βαθμολογία που θα συγκεντρώνει μια επιχείρηση και η οποία θα αποτελεί κριτήριο για τη χρηματοδότησή της αλλά και το κόστος χρηματοδότησής της από το τραπεζικό σύστημα.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671