ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 21/07/2014)

Η εξωδικαστική ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Η εξωδικαστική ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Εκτακτο χαρακτήρα στον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης των επιχειρηματικών δανείων επιθυμεί να προσδώσει η κυβέρνηση, καθώς -όπως χαρακτηριστικά τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης- πρόκειται για «έκτακτο πρόβλημα σε ειδικές συνθήκες». Από τη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης που θα αποφασισθεί, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενό της, κατά πόσο δηλαδή θα είναι «γενναιόδωρη» ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, αυτό που τονίζεται από όλες τις πλευρές και κυρίως από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να μη δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες, είναι ότι η όποια ρύθμιση δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και δεν θα δημιουργεί μια νέα γενιά «μπαταχτσήδων».

Η πρόταση, την οποία καλείται να παρουσιάσει η κυβέρνηση έως τα μέσα Αυγούστου, θα αφορά κατ’ αρχάς τις επιχειρήσεις και σε δεύτερη φάση τα νοικοκυριά, ενώ τίθεται στόχος η συνολική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, δηλαδή οι οφειλές όχι μόνο προς τις τράπεζες αλλά και προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους προμηθευτές και τους εργαζομένους. Στο πλαίσιο αυτό και για να διευκολυνθούν οι εξωδικαστικές συμφωνίες, μελετάται να καταστεί υποχρεωτική η συναίνεση όλων των πιστωτών μιας επιχείρησης, εφόσον ένα ικανό ποσοστό των ιδιωτών πιστωτών εγκρίνει το πλάνο αναδιάρθρωσης και το επιχειρηματικό σχέδιο που υποβάλλεται. Προκειμένου, μάλιστα, να επιταχυνθεί η διαδικασία, ως ικανό ποσοστό προτείνεται όχι το 51% -όπως ίσως θα ανέμενε κανείς- αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το 33%-35%.Σύμφωνα, μάλιστα, με τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης σε κάποιες απλές περιπτώσεις, όπου δηλαδή δεν εμπλέκονται πολλοί διαφορετικοί πιστωτές, οι διαπραγματεύσεις για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών θα μπορούν να ολοκληρώνονται ακόμη και εντός 20 ημερών. Αν και τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τη λέξη «κούρεμα», η πρόταση για διαγραφή τόκων κατ’ αρχάς και στη συνέχεια και μέρους του κεφαλαίου υπό αυστηρές προϋποθέσεις πάντα υπάρχει στο τραπέζι. Το «κούρεμα» περιλαμβάνεται και στην πρόταση της KPMG, η οποία πραγματοποίησε σχετική μελέτη για λογαριασμό του ΥΠΑΝ υπό την προϋπόθεση η συμφωνία της επιχείρησης με τους πιστωτές της να συνοδεύεται από ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο που θα διασφαλίζει την αποπληρωμή του υπολοίπου του χρέους.

Τα σενάρια, από την άλλη που έχουν απορριφθεί, είναι δύο: πρώτον, η δημιουργία bad bank στην οποία θα συγκεντρώνονταν όλα τα «κόκκινα» δάνεια. Η πρόταση αυτή απορρίπτεται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την τρόικα. Δεύτερον, η επιδότηση επιτοκίου εκκρεμών δανείων. Την ύπαρξη αυτής της πρότασης αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας. Ο ίδιος ανέφερε ότι η πρόταση αυτή έχει συναντήσει επί της αρχής την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προφανώς διότι αντιβαίνει στην κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671