ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 17/07/2014)

Πιθανή η υποβολή εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμα και φόρους.

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Πιθανή η υποβολή εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμα και φόρους

Το ενδεχόμενο υποβολής των εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων χωρίς ο φορολογούμενος να χάνει το αφορολόγητο των 2.100 ευρώ, αλλά με την επιβάρυνση μόνο του προστίμου που προβλέπει η νομοθεσία, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών (ΥπΟικ) . Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν άμεσα, προκειμένου να μην χάσουν το αφορολόγητο όριο όσοι δεν κατόρθωσαν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση εντός της κανονικής προθεσμίας και παρά την παράταση που είχε δοθεί. Επίσης το ΥπΟικ εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα (σιωπηρή) παράταση χωρίς πρόστιμα για υποβολή φορολογικών δηλώσεων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους φορολογούμενους και τους λογιστές που δεν πρόλαβαν μέχρι τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις να τις καταθέσουν εκπρόθεσμα χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων.

Με τροπολογία, που κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, θα δίνεται χρονικό περιθώριο μερικών ημερών (ίσως 3 ημερών) για την ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμα και πρόσθετους φόρους.

Επίσης για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις όσων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, εργαζόμενοι με «μπλοκάκι») θα γίνονται δεκτές οι αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους.

Δηλαδή δεν θα επιβαρυνθούν με την επιβολή έξτρα φόρου αφού θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει για την κλίμακα των μισθωτών.

Εκτιμάται ότι περίπου 80.000 φορολογικές δηλώσεις δεν υποβλήθηκαν.

Οι επιβαρύνσεις για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις διευκρινίζονται σε εγκύκλιο της νέας Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κας Αικατερίνης Σαββαϊδου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, ο πρόσθετος φόρος υπολογίζεται από την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία κατά την οποία έληξε η κατά νόμο προθεσμία υποβολής της δήλωσης. Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι στις εκπρόθεσμες δηλώσεις οικονομικού έτους 2014 που θα υποβληθούν μετά τις 14-7-2014, θα επιβληθεί:

- πρόσθετος φόρος 1% επί του οφειλούμενου με τη δήλωση φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης, με αφετηρία υπολογισμού την 15η Ιουλίου 2014.

- για τις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η επιβολή πρόσθετου φόρου ή δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

Το πρόστιμο αυξάνεται στα 250 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 500 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία Γ' Κατηγορίας (εταιρίες).

Επίσης δεν θα γίνουν δεκτές οι αποδείξεις του κωδικού 049 (Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών), με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να χάνουν και την έκπτωση των 2.100 ευρώ εφόσον είναι μισθωτοί, ή φορολογούνται ως μισθωτοί.

Πηγή: http://www.express.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671