ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Πέμπτη - 17/07/2014)

Ε.Ε.: Καταπολέμηση της απάτης: σημαντική πρόοδος στην πολιτική κατά της απάτης, αλλά τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 17 Ιουλίου 2014

Καταπολέμηση της απάτης: σημαντική πρόοδος στην πολιτική κατά της απάτης, αλλά τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα

Τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν τη λήψη μέτρων πρόληψης, εντοπισμού και αναφοράς της απάτης εις βάρος κονδυλίων της ΕΕ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων (έκθεση ΠΟΣ). Η έκθεση περιλαμβάνει λεπτομερείς συστάσεις για τομείς στους οποίους οι εθνικές αρχές πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι διαπιστωθείσες απάτες στις δαπάνες της ΕΕ αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 0,2 % των συνολικών κονδυλίων. Ωστόσο, η Επιτροπή πιστεύει ότι θα πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο, τόσο για την καταπολέμηση όσο και για τον εντοπισμό της απάτης. Για το λόγο αυτό, η ετήσια έκθεση ΠΟΣ συνιστά μεταξύ άλλων στα κράτη μέλη να επανεξετάσουν τους ελέγχους που διενεργούν ώστε να είναι ανάλογοι με τον κίνδυνο και καλά στοχευμένοι.

Μεταξύ των θετικών στοιχείων, η έκθεση σημειώνει ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε εθνικό επίπεδο για την εφαρμογή νέων κανόνων και πολιτικών που θα ενισχύσουν την καταπολέμηση της απάτης στο μέλλον. Επιπλέον, σε επίπεδο ΕΕ, την τελευταία 5ετία έγιναν σημαντικά βήματα για τη δημιουργία ενός ισχυρότερου πλέγματος κατά της απάτης. Οι πρωτοβουλίες αυτές, όταν εφαρμοστούν πλήρως, αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα της απάτης.

Ο επίτροπος Φορολογίας, Τελωνείων, Στατιστικών, Εσωτερικού ελέγχου και Καταπολέμησης της απάτης, Άλγκιρντας Σεμετά, δήλωσε: «Την τελευταία 5ετία η Επιτροπή έθεσε την καταπολέμηση της απάτης σε νέα σειρά προτεραιότητας. Η δέσμευσή μας για την προστασία των χρημάτων των πολιτών από τους απατεώνες είναι εμφανής στους αυστηρούς και φιλόδοξους νέους κανόνες, τις πρωτοβουλίες και τις ρυθμίσεις που έχουμε προτείνει. Τώρα είναι η στιγμή να συμβάλουν και τα κράτη μέλη πιο αποτελεσματικά. Πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την πρόληψη της απάτης και τον εντοπισμό και τη δίωξη όσων προσπαθούν να κάνουν απάτες εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ.»

Σύμφωνα με την έκθεση, οι απάτες εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, οι οποίες εντοπίστηκαν από τις εθνικές αρχές, μειώθηκαν ελαφρά το 2013 σε σύγκριση με το 2012. Όσον αφορά τις δαπάνες, κονδύλια της ΕΕ ύψους 248 εκατ. ευρώ, τουτέστιν το 0,19 % του προϋπολογισμού δαπανών, αποτέλεσαν αντικείμενο απάτης. Σε σύγκριση με τα 315 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους, το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 21% περίπου. Όσον αφορά τα έσοδα, οι εικαζόμενες ή διαπιστωμένες απάτες ανήλθαν σε 61 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,29 % του συνόλου των παραδοσιακών ιδίων πόρων που εισπράχθηκαν το 2013. Το ποσό αυτό, σε σύγκριση με τα 77,6 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους, παρουσιάζει επίσης μείωση κατά 21%. Ενώ η συνολική δημοσιονομική επίπτωση από απάτες εις βάρος κονδυλίων της ΕΕ μειώθηκε το περασμένο έτος, ο αριθμός των υποθέσεων απάτης, οι οποίες αναφέρθηκαν και αφορούν δαπάνες της ΕΕ, αυξήθηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ενίσχυση των μέτρων εντοπισμού της απάτης σε προγενέστερο στάδιο, με αποτέλεσμα να μειώνεται έτσι το συνολικό ποσό των κονδυλίων που θίγονται. Επίσης, μπορεί να σημαίνει ότι ορισμένα κράτη μέλη βελτιώνουν τις διαδικασίες αναφοράς των περιπτώσεων απάτης.

Ιστορικό

Σύμφωνα με το άρθρο 325 της Συνθήκης, η Επιτροπή καταρτίζει ετήσια έκθεση για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, στην οποία εκθέτει τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της απάτης εις βάρος κονδυλίων της ΕΕ. Με τη λεπτομερή καταγραφή του επιπέδου των περιπτώσεων απάτης, που αναφέρουν τα κράτη μέλη και αφορούν όλο το φάσμα του προϋπολογισμού της ΕΕ (έσοδα όσο και δαπάνες), η έκθεση βοηθά στον εντοπισμό των τομέων που παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο, γεγονός που στη συνέχεια συμβάλλει στην καλύτερη στόχευση των δράσεων σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο.

Εκτός από τα στοιχεία για τις αναφερθείσες απάτες και παρατυπίες, τις ανακτήσεις και τις δημοσιονομικές διορθώσεις, καθώς και τα επίπεδα αναφοράς ανά κράτος μέλος, η έκθεση συνήθως επικεντρώνεται σε έναν τομέα κάθε χρόνο για διεξοδική ανάλυση. Φέτος, παρέχει στοιχεία για την πρόοδο των κρατών μελών όσον αφορά τη σύσταση της δικής τους εθνικής υπηρεσίας συντονισμού καταπολέμησης της απάτης (AFCOS), όπως ορίζει ο νέος κανονισμός για την OLAF. Στόχος κάθε AFCOS είναι να συνεργάζεται στενά και να ανταλλάσσει πληροφορίες με την OLAF, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό την κοινή δράση κατά της απάτης. Η έκθεση περιέχει στοιχεία για τα κράτη μέλη που έχουν ήδη συστήσει μια AFCOS και καλεί τα υπόλοιπα τέσσερα κράτη μέλη να πράξουν το ίδιο πριν από το τέλος του έτους.

Η σημερινή έκθεση περιγράφει επίσης λεπτομερώς τις εκτεταμένες πρωτοβουλίες που έλαβε η Επιτροπή το 2013 όσον αφορά τις περιπτώσεις απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Τα μέτρα αυτά στηρίζονται στο εντατικό πρόγραμμα καταπολέμησης της απάτης που προωθεί η Επιτροπή την τελευταία πενταετία. Εκτός από την εφαρμογή της νέας στρατηγικής της Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης (IP/11/783), το 2013 σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στον νομοθετικό τομέα, ειδικότερα με τα εξής:

την πρόταση της Επιτροπής για σύσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (IP/13/709), καθώς αυτό το νέο όργανο θα ενισχύσει σημαντικά την έρευνα και τη δίωξη εγκλημάτων εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ που διαπράττονται σε όλη την Ευρώπη·

τον νέο κανονισμό για την OLAF που τέθηκε σε ισχύ και συνέβαλε στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων έρευνας της OLAF (MEMO/13/651

την πρόταση της Επιτροπής για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ μέσω του ποινικού δικαίου, που αποτελεί ουσιαστική θεσμική πρόοδο (IP/12/767)· Η εναρμόνιση των ορισμών των εγκλημάτων εις βάρος του προϋπολογισμού, και η θέσπιση ελάχιστων κυρώσεων που θα επιβάλλονται γι’ αυτά τα εγκλήματα, θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν περαιτέρω στην προστασία των κονδυλίων και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους απατεώνες.

Περισσότερες πληροφορίες

Βλ. επίσης MEMO/14/487

Η έκθεση είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/anti_fraud/about-us/reports/communities-reports/index_en.htm

Ιστότοπος του επιτρόπου Φορολογίας, Τελωνείων, Στατιστικών, Εσωτερικού ελέγχου και Καταπολέμησης της απάτης, Άλγκιρντας Σεμετά:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/semeta/index_en.htm

Ακολουθήστε τον επίτροπο Σεμετά στο Twitter: @ASemetaEU

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671