ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ - Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ."
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
ΙΚΑ Αριθ.Πρωτ.: Σ07/ΓΕΝ/31/10.07.2014

Διευκρινήσεις σχετικά με τον τρόπο πληρωμής συντάξεων, εξαίρεσης από τον κλάδο ασθένειας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και θεώρησης της Δήλωσης Δικαιούχου Παροχής Σύνταξης (Βεβαίωσης Ζωής) για συνταξιούχους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό.

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Δ/νση Διεθνών Ασφ/κών Σχέσεων

Τμήματα: Συντάξεων Ε.Ε.

& Διμερών Συμβάσεων Κ.Α.

Αριθ. Τηλεφώνου: 210 6783677, 210 6783690

Tαχ. Δ/νση-Αγ.Κων/νου 8, 102 41 - Αθήνα

Γραφεία : Γερανίου 42, 10431 Αθήνα

Fax: 210 6756318, 2106744824

Ηλεκτρ.Δ/νση - dasika@ika.gr

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2014

Αριθ.Πρωτ.: Σ07/ΓΕΝ/31

ΠΡΟΣ

1. Περ/κό Υποκ/μα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Συντάξεων

Υποδ/νση Συντάξεων ΕΕ & Διμερών Συμβάσεων

Νικηφόρου 14, 10437 Αθήνα

2. Περ/κό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθηνών

Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων Κατοίκων Εξωτερικού

Αγησιλάου 48, 10436 Αθήνα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1. Όλα τα Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Για ενημέρωση

2. Η.Δ.Ι.Κ,Α. Α.Ε

Δ/νση Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών

Τμήμα Εθνικών Μητρώων Συντάξεων Απονομών & Πληρωμών

3. Ο.Π.Σ.

Επιχειρησιακή Ομάδα Παροχών Απονομών

ΘΕΜΑ: «Διευκρινήσεις σχετικά με τον τρόπο πληρωμής συντάξεων, εξαίρεσης από τον κλάδο ασθένειας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και θεώρησης της Δήλωσης Δικαιούχου Παροχής Σύνταξης (Βεβαίωσης Ζωής) για συνταξιούχους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό»

ΣΧΕΤ: Το με αρ. πρωτ. Σ00/34/10-3-2014 έγγραφο της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ .

Σε συνέχεια του ανωτέρω εγγράφου που αφορά την υποχρεωτική ένταξη των συνταξιούχων κατοίκων εξωτερικού στο σύστημα πληρωμής της ΔΙΑΣ Α.Ε. και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν τις απονομές & τις πληρωμές των συντάξεων αυτών, θέτουμε υπόψη σας τα εξής:

Α. Πληρωμή συντάξεων κατοίκων εξωτερικού και εξαίρεσή τους από τον κλάδο ασθένειας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Το Περιφερειακό Υποκατάστημα Συντάξεων, αρμόδιο για τις απονομές συντάξεων κατοίκων εξωτερικού (κρατών μελών Ε.Ε., ΕΟΧ, Ελβετίας και Διμερών Συμβάσεων Κ.Α.) πρέπει να προβαίνει στις παρακάτω ενέργειες :

α. Σε εφαρμογή του ανωτέρω σχετικού , θα ζητείται και από τους ασφαλισμένους που υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης στο εξωτερικό, να αποστέλλουν φωτοαντίγραφο σελίδας βιβλιαρίου Τράπεζας με τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού ( IBAN και BIC), πριν την έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης, προκειμένου να κοινοποιείται μαζί με την απόφαση στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Αθηνών ή το εκάστοτε αρμόδιο Κέντρο Πληρωμών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Διευκρινίζεται, ότι στους μόνιμους κατοίκους χωρών εκτός Ε.Ε., ΕΟΧ (ή εκτός SEPA) παρέχεται η δυνατότητα να προσκομίζουν στοιχεία Τραπεζικού Λογαριασμού σε πιστωτικά Ιδρύματα της χώρας μας ή οποιασδήποτε χώρας ακολουθεί το SEPA scheme.

β . Θα ενημερώνει εξαρχής τους υποψήφιους συνταξιούχους –μόνιμους κατοίκους Ε.Ε., ΕΟΧ ή Ελβετίας - για το δικαίωμα εξαίρεσης από τον κλάδο ασθένειας, εφόσον καλύπτονται για περίθαλψη στη χώρα κατοικίας τους και στείλουν σχετική βεβαίωση από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού. Στις περιπτώσεις που υποβάλλεται σχετική αίτηση εξαίρεσης με συνημμένη βεβαίωση, πριν την έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης, η απόφαση θα εκδίδεται με απαλλαγή από την κράτηση του ποσοστού 4% από ενάρξεως συνταξιοδότησης. Εάν, ωστόσο, η εξαίρεση ζητείται σε μεταγενέστερο στάδιο, θα εκδίδεται από το Περιφερειακό Υποκατάστημα Αθηνών ή το αρμόδιο Υποκατάστημα Πληρωμών σε περίπτωση πληρωμής μέσω πληρεξουσίου, απόφαση εξαίρεσης με έναρξη την ημερομηνία της σχετικής αίτησης.

Επισημαίνουμε, ότι ο συνταξιούχος πρέπει να υποβάλει σχετικό αίτημα επαναφοράς της κράτησης, σε περίπτωση λήξης του δικαιώματός του από το ξένο φορέα.

Β. Θεώρηση της ‘Δήλωσης Δικαιούχου Παροχής Σύνταξης’ (Βεβαίωσης Ζωής)

Με αφορμή αιτήματα/επιστολές διαμαρτυρίας συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό και κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής τους στην Ελλάδα προσέρχονται σε Υπηρεσίες του φορέα μας ζητώντας να πιστοποιηθεί ότι βρίσκονται εν ζωή για να συνεχίσουν να λαμβάνουν την ελληνική τους σύνταξη, θέτουμε υπόψη σας τα εξής:

Όλα τα Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα πρέπει να θεωρούν το γνήσιο της υπογραφής των συνταξιούχων του Ιδρύματος κατοίκων εξωτερικού με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους, συμπληρώνοντας το Β΄ Μέρος ( Θεώρηση από Επίσημη Αρχή) του εντύπου Δήλωση Δικαιούχου Παροχής Σύνταξης. Το έντυπο αυτό υποβάλλεται συμπληρωμένο στο Μέρος Α΄ από τον ίδιο τον συνταξιούχο και υπάρχει αναρτημένο σε 3 γλώσσες (αγγλικά EN, γαλλικά FR και γερμανικά DE) στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ( ΕνημερώσειςΆντληση εντύπων/εργαλεία).

Τονίζουμε ότι η θεώρηση της Δήλωσης Δικαιούχου Παροχής Σύνταξης δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον έλεγχο για την μόνιμη διαμονή. Οι συνταξιούχοι φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη για την ακρίβεια των στοιχείων που δηλώνουν, με τις τυχόν συνέπειες, εφόσον διαπιστωθεί ότι αναγράφονται ψευδή/ανακριβή στοιχεία.

Την αποστολή της θεωρημένης βεβαίωσης στο αρμόδιο Κέντρο Πληρωμής θα την αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, εκτός αν ζητηθεί μετά από αίτηση/υπεύθυνη δήλωσή τους, η διαβίβασή της υπηρεσιακά.

Υπενθυμίζεται ότι για τους κατοίκους εξωτερικού αρμόδιο Κέντρο Πληρωμής είναι το Περιφερειακό Υποκατάστημα Αθηνών, ενώ στις περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι έχουν ορίσει πληρεξούσιο στην Ελλάδα για την πληρωμή της σύνταξής τους, αρμόδιο είναι το Υποκατάστημα του τόπου κατοικίας του πληρεξουσίου.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι τα αρμόδια Κέντρα Πληρωμής θα πρέπει να δέχονται τη Δήλωση Δικαιούχου, όταν αυτή είναι ήδη θεωρημένη από ελληνική επίσημη Δημόσια Αρχή, όπως ΚΕΠ, Δημαρχείο, Αστυνομία κ.λπ.

Έπειτα από τα ανωτέρω τα με αρ. πρωτ. Σ07-ΓΕΝ.Δ41-3·' 22-1 1-2002 και Σ07/ΓΕΝ/30- 1-2004 Γενικά έγγραφα της Δ/νσης Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων παύουν να ισχύουν.

Επισυνάπτονται τα νέα έντυπα. Δήλωσης Δικαιούχου Παροχής Σύνταξης.

Συνημμένα (.pdf)

ο ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΉΣ

Διονύσης Πατσούρης

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671