ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 17/07/2014)

Μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ για κενά διαμερίσματα ζητούν φορείς της αγοράς.

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ για κενά διαμερίσματα ζητούν φορείς της αγοράς

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Στους μεγάλους «χαμένους» από την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, αρχής γενομένης από φέτος, συγκαταλέγονται οι ιδιοκτήτες κενών, ξενοίκιαστων ή απούλητων διαμερισμάτων. Πρόκειται για ακίνητα που μέχρι και το 2013 δεν φορολογούνταν, καθώς το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) αφορούσε μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τη στιγμή που τα συγκεκριμένα ακίνητα είναι κατά κανόνα μη ηλεκτροδοτούμενα, καθώς είναι δίχως ενοίκους.

Η επιβολή του ΕΝΦΙΑ ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, καθώς δεν γίνεται διάκριση ανάμεσα σε ηλεκτροδοτούμενα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), όσο και η Ομοσπονδία Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ) έχουν ζητήσει, με παρεμβάσεις τους, την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση της συγκεκριμένης «αδικίας». Η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε χθες από τον υπ. Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή 0,50 στη συγκεκριμένη κατηγορία κενών/ξενοίκιαστων ακινήτων. Κατά την ΠΟΜΙΔΑ, η ολοκλήρωση της διαδικασίας συμπλήρωσης των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 του 2014, έχει πλέον δώσει τη δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν πλήρη εικόνα όχι μόνο για τα δηλούμενα εισοδήματα, αλλά και για τα ακίνητα που παραμένουν ξενοίκιαστα και αχρησιμοποίητα, δηλαδή δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους. Η ακρίβεια των δηλώσεων αυτών μπορεί άμεσα να διασταυρωθεί από τη ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) μέσω των ηλεκτρονικών αρχείων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ κ.λπ.). Κατά την ΠΟΜΙΔΑ, η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή για τα συγκεκριμένα ακίνητα θα αυξήσει σημαντικά την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ.

Στον αντίποδα, η ΟΜΚΟΕΕ δεν ζητά την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή, αλλά την πλήρη απαλλαγή των απούλητων νεόδμητων διαμερισμάτων των κατασκευαστών κατοικιών από τον ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, είναι αντισυνταγματικό να επιβάλλεται φόρος για ακίνητα, δηλαδή εμπόρευμα που είναι απούλητο. Εφόσον δεν ικανοποιηθεί το σχετικό αίτημα, η ΟΜΚΟΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις του κλάδου της οικοδομής απέφευγαν εν μέρει τη φορολόγηση των απούλητων ακινήτων τους, καθώς το Ειδικό Τέλος Ακινήτων αφορούσε μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Δεδομένου λοιπόν ότι τα απούλητα διαμερίσματα είναι κατά κανόνα μη ηλεκτροδοτούμενα, δεν επιβαλλόταν κάποιος φόρος. Ωστόσο πολλοί κατασκευαστές πλήρωσαν τον ΦΑΠ των προηγούμενων ετών.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671