ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 14/07/2014)

Από πού θα βρεθούν 6,7 δισ. ευρώ για να «βγει» ο κρίσιμος Αύγουστος.

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Από πού θα βρεθούν 6,7 δισ. ευρώ για να «βγει» ο κρίσιμος Αύγουστος

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-07/s3_1307ypoxr-esoda-omologo-3etes-thumb-large.jpg

«Αν βγει ο Αύγουστος, τότε θα βγει και ο χρόνος». Αυτό δηλώνουν αρμόδια στελέχη αναφερόμενα στις ανάγκες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους από εδώ και στο εξής, αναδεικνύοντας το πόσο δύσκολος μήνας είναι ο τελευταίος του καλοκαιριού, αλλά ταυτόχρονα και τη βοήθεια που προσφέρει στα κρατικά ταμεία το νέο ομόλογο.

Η Ελλάδα εντός του Αυγούστου θα κληθεί να αποπληρώσει συνολικές υποχρεώσεις ύψους 6,7 δισ. ευρώ, όταν στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου οι υποχρεώσεις του Δημοσίου δεν φθάνουν ούτε στα μισά και συγκεκριμένα στα 3,2 δισ. ευρώ. Πάντως, τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από την τρόικα δεν εκπέμπεται σήμα κινδύνου για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Αυγούστου, με αρμόδια στελέχη να σημειώνουν ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να τις αθετήσει».

Από τα 6,7 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος αφορά λήξεις ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ειδικότερα:

1. Ποσό 3,9 δισ. ευρώ έχει να κάνει με ελληνικά ομόλογα που είναι στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.

2. Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) έχει στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα που λήγουν τον Αύγουστο και το Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει 1 δισ. ευρώ εντός του Αυγούστου.

3. Για τόκους το κράτος θα κληθεί να καταβάλει τον επόμενο μήνα ποσό που φθάνει σχεδόν στα 950 εκατ. ευρώ.

4. Κεφάλαια της τάξης των 700 εκατ. ευρώ θα πρέπει να μεταφερθούν από το κράτος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο πλαίσιο των αποπληρωμών που γίνονται για τα πρώτα δάνεια που έλαβε η χώρα από το Ταμείο.

5. Ποσό 160 εκατ. ευρώ αφορά ελληνικά ομόλογα που λήγουν και οι κάτοχοί τους δεν είχαν ενταχθεί στο PSI. Πρόκειται για τα ομόλογα εκείνα που το Δημόσιο εξοφλεί κανονικά για να μη διαταραχθεί το καλό κλίμα που επικρατεί στις αγορές.

Μετά τον Αύγουστο το πρόγραμμα υποχρεώσεων του Δημοσίου εξομαλύνεται αισθητά. Τον Σεπτέμβριο το κράτος θα πρέπει να καταβάλει 1,3 δισ. ευρώ για τόκους και δόσεις προς το ΔΝΤ, ενώ 1,4 δισ. ευρώ είναι οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους κατά τον Δεκέμβριο (και πάλι προς τόκους και ΔΝΤ). Στο δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου η κατάσταση είναι ακόμα πιο «χαλαρή» αφού συνολικά θα πρέπει να καταβληθούν περίπου 490 εκατ. ευρώ μόνο για τόκους.

Με αυτά τα δεδομένα και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν εισέπραξε τις επιστροφές κερδών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs) εντός του Ιουλίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, οι οποίες ανέρχονταν σε 2,1 δισ. ευρώ, γίνεται αντιληπτή η πρόθεση της κυβέρνησης να εκδώσει αυτή την εβδομάδα νέα ομόλογα. Αν και το οικονομικό επιτελείο θα προχωρούσε ούτως ή αλλιώς στη δημοπρασία νέων ομολόγων για τεχνικούς λόγους (εξομάλυνση καμπύλης των ελληνικών ομολόγων, ενίσχυση ρευστότητας στην αγορά ελληνικών τίτλων κ.λπ.), η άντληση 1,5 δισ. ευρώ δημιουργεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας στα κρατικά ταμεία. Δεν αποκλείεται, δε, να προχωρήσει το υπουργείο και σε μια έκδοση εντόκων γραμματίων 18μηνης διάρκειας αντίστοιχου μεγέθους για να ενισχυθεί περαιτέρω η ρευστότητα του κράτους.

Λαμβάνοντας υπόψη, δε, ότι ο επίσημος έλεγχος της τρόικας που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο θα διαρκέσει έως τα τέλη του έτους μέχρι να βρεθούν λύσεις για τα κρίσιμα ζητήματα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους και την κάλυψη των όποιων χρηματοδοτικών κενών υπάρχουν για το 2015, το οικονομικό επιτελείο ήθελε να έχει διασφαλισμένη την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών του έως το τέλος του 2014, για να μη δεχθεί εντονότερες πιέσεις από την τρόικα και τις αγορές κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671