ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 11/07/2014)

Τρόικα: Τρέξτε τα μέτρα και μετά φοροελαφρύνσεις.

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Τρόικα: Τρέξτε τα μέτρα και μετά φοροελαφρύνσεις

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και τα μέτρα που έχουν μείνει πίσω ζήτησε η τρόικα από το οικονομικό επιτελείο στην εναρκτήρια συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελη, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας έδειξαν αμέσως ότι δεν συμφωνούν με την συζήτηση για φοροελαφρύνσεις, με τον κ. Χαρδούβελη να τους διαβεβαιώνει πως πρώτα θα ανασυνταχθεί ο φορολογικός μηχανισμός και μετά θα γίνουν οι όποιες αλλαγές.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η πρώτη συζήτηση ήταν σε «φιλικό» κλίμα. Ο ίδιος δήλωσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι τρέξει γρήγορα τις συμφωνημένες δράσεις, ώστε να «αποκτούμε διαρκώς αξιοπιστία», ενώ ανέφερε ότι το πακέτο των δράσεων είναι πολύ μεγάλο και αριθμεί περί τα 600 μέτρα από το Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο χωρίς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. «Τα δύσκολα, όμως, έχουν περάσει» υποστήριξε ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, αναφέροντας ότι η τρόικα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων και ειδικά για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την μικρή ΔΕΗ.

Στα ζητήματα που απασχόλησαν το πρώτο ραντεβού των δύο πλευρών ήταν και η αντιμετώπιση του «κενού» που δημιουργούν οι δικαστικές αποφάσεις για τις αποδοχές των ένστολων. Το οικονομικό επιτελείο διαβεβαίωσε την τρόικα ότι υπάρχει λύση για να καλυφθεί το κενό αυτό και θα τους την παρουσιάσει τις επόμενες μέρες.

Επίσης, η τρόικα έθεσε θέμα και για τους φόρους και τις προθέσεις της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις όπως αυτές περιγράφηκαν από τον κ. Χαρδούβελη χθες. Το οικονομικό επιτελείο ανέφερε στην τρόικα πως πριν από την οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και να αναμορφωθεί η φορολογική διοίκηση, σημειώνοντας πως αυτός είναι στόχος ανεξαρτήτως Μνημονίου. Μάλιστα, η τρόικα ρώτησε ειδικά για την έκτακτη εισφορά και τα σχέδια της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο μέτρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η τρόικα ανησυχεί πως όταν ολοκληρωθεί το πακέτο χρηματοδότησης της χώρας, η Ελλάδα δεν θα κάνει αυτά που πρέπει, αλλά ο κ. Χαρδούβελης τους διαβεβαίωσε ότι όσα γίνονται, γίνονται «γιατί εμείς θέλουμε». Για αυτό «πρέπει να επιταχύνουμε, για να είμαστε αξιόπιστοι. Αξιοπιστία αποκτάς μόνο όταν φτιάχνεις και όχι όταν ζητάς», όπως δήλωσε το ίδιο στέλεχος.

Πέραν αυτών, η τρόικα ζήτησε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στις αγορές σχετικά με την Πορτογαλία και την αναταραχή που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών«θεώρησαν μεγάλη επιτυχία ότι η χώρα βγήκε και τράβηξε χρήμα».

Στη σημερινή συνάντηση δεν τέθηκε το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, ενώ η τρόικα αναμένεται να αναχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Ιουλίου.

http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671