ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 08/07/2014)

Εγκρίθηκε η εκταμίευση του ενός δισ. προς την Ελλάδα.

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Εγκρίθηκε η εκταμίευση του ενός δισ. προς την Ελλάδα

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα έδωσε σήμερα και το διοικητικό συμβούλιο του EFSF, μετά την Ομάδα Εργασίας της Ευρωομάδας (EuroWorkingGroup).

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ)/(EFSF) ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων που είχαν αποφασιστεί τον Απρίλιο 2014.

Πρόκειται για τη δεύτερη εκταμίευση της συνολικής δόσης των 8,3 δισ. ευρώ η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωομάδα (Eurogroup), σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της τέταρτης αναθεώρησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Με την παρούσα εκταμίευση, το συνολικό ποσό οικονομικής ενίσχυσης του ΕΤΧΣ (EFSF) προς την Ελλάδα θα φτάσει τα 140,9 δισεκ. ευρώ. Το ΕΤΧΣ (EFSF) θα μπορέσει να εκταμιεύσει επιπλέον 1 δισεκ. ευρώ, ως μέρος της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης των επιπλέον προαπαιτούμενων δράσεων. Μετά την επόμενη εκταμίευση, 1,8 δισ. ευρώ θα παραμείνουν διαθέσιμα για το ελληνικό πρόγραμμα από το ΕΤΧΣ (EFSF).

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΤΧΣ (EFSF) δήλωσε: «Με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, η Ελλάδα συνεχίζει να θέτει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την εξισορρόπηση της οικονομίας».

Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε την Ευρωομάδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ικανοποιήσει έως τις αρχές Αυγούστου, τα τελευταία έξι προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση του Ιουνίου, ύψους 1 δισεκ. ευρώ.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα μεταβεί στην Αθήνα εντός της εβδομάδας προκειμένου να αποτιμήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η 5η και τελευταία αξιολόγηση θα ξεκινήσει επισήμως όταν ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το κατά πόσο οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα μπορούν να προβούν σε μείωση του φόρου επί της εργασίας, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι οι χώρες αυτές, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να μεταφέρουν το βάρος της φορολογίας από την εργασία σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες, ή να προβούν σε μείωση κρατικών δαπανών.

Για το ίδιο θέμα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο φόρος επί της εργασίας μειώθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα κατά 5%, παρ' όλα αυτά παραμένει πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ.

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα ο Γ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε ότι υπάρχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι σε θέση να τα αποπληρώσουν, ωστόσο, όπως είπε, «δεν υπάρχει ενιαία συνταγή».

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι ο επόμενος στόχος της Ελλάδας, είναι η υλοποίηση των έξι προαπαιτούμενων έως το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισεκ. ευρώ εντός του Αυγούστου. Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν, επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ευρωομάδα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαφανή διαδικασία επιλογής της νέας γενικής γραμματέας δημοσίων εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο είδος βοήθειας προς την Ελλάδα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπενθύμισαν ότι ο πρωθυπουργός την έχει αποκλείσει. Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι για το ζήτημα αυτό υπάρχουν διαφορετικές γραμμές εντός της τρόικας.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671