ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Εργασίας Aρ. Πρωτ. Οικ.: 10626/20.06.2014

Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά το θέρος.

Πρωτότυπο έγγραφο

EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA

YΠOYPΓEIO ΕΡΓΑΣΙΑΣ,

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σ.ΕΠ.Ε.)

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ

Tαχ. Δ/νση: Αγησιλάου 10 Αθήνα

Τ.Κ : 104 37

Πληροφορ.: Τουφεκούλα Χρυσούλα

Καλογερόπουλος Θ.

Παπαντωνόπουλος Γ.

Τηλ.: 210 5289185, 246

e-mail: kysepetye@ypakp.gr

Αθήνα, 20-06-2014

Aρ. Πρωτ. Οικ.: 10626

ΑΔΑ: 6ΝΟ7Λ-ΑΜΝ

ΠΡΟΣ:

Όλα τα ΚΕΠΕΚ και ΤΤΥΕ

ΚΟΙΝ:

A. Υπουργείο Εργασίας, Κοιν.

Ασφάλισης & Πρόνοιας

1. Γρ. κ. Υπουργού

2. Γρ. κ .Υφυπουργών

3. Γρ. κας. Γεν. Γραμματέως

4. Γεν. Δ/νση Συνθηκών &

Υγιεινής της Εργασίας

Β. Όπως Πίνακας αποδεκτών

Θέμα: Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά το θέρος

Σχετ: Η με αριθμ. πρωτ. Οικ. 10462 / 25-06-2013 Εγκύκλιος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

Για τις περιόδους του θέρους κατά τις οποίες επικρατούν δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες -υψηλές θερμοκρασίες αέρα σε συνδυασμό με άπνοια ή υψηλή σχετική υγρασία- με αποτέλεσμα να προκαλείται θερμική καταπόνηση σε πολλές ομάδες εργαζομένων λόγω της συνέργειας του εξωτερικού περιβαλλοντικού παράγοντα και του μικροκλίματος του χώρου εργασίας, θα ακολουθούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες της ως άνω εγκυκλίου του 2013, με την οποία:

- Καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία του ΣΕΠΕ όπως επικεντρωθούν σε προληπτικούς ελέγχους εφαρμογής μέτρων με στόχο τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, προπάντων εκείνων που είναι εκτεθειμένοι σε δυσμενές θερμοκρασιακά περιβάλλον λόγω της φύσης της ασκούμενης δραστηριότητας (π.χ. σε οικοδομές-τεχνικά έργα, χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία).

- Επισημαίνονται οι βάσει της κειμένης νομοθεσίας υποχρεώσεις των εργοδοτών, αναφορικά με το σχεδιασμό και τη λήψη των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και για την οργάνωση υποδομής παροχής πρώτων βοηθειών και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.

- Προτείνονται τεχνικά μέτρα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των χώρων εργασίας, καθώς και οργανωτικά μέτρα για τη μείωση της έκθεσης των εργαζομένων σε θερμικά επιβαρυμένο εργασιακό περιβάλλον. Επισημαίνεται ότι προκειμένου αυτά τα μέτρα να καθορίζονται σε ορθή βάση, θα πρέπει να γίνονται μετρήσεις των βασικών παραμέτρων του τοπικού μικροκλίματος και συνεκτίμησή τους με τις παραμέτρους τις σχετικές με τη φύση της εργασίας και τον ίδιο τον εργαζόμενο, στο πλαίσιο εφαρμογής μιας έγκυρης μεθόδου παρακολούθησης της θερμικής καταπόνησης.

- Αποτυπώνονται οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων εξαιτίας της θερμικής καταπόνησης, καθώς και οι κατηγορίες εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πέραν των ανωτέρω επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στις σχετικές καταγγελίες εργαζομένων ή συλλογικών τους φορέων, καθώς και ότι σε περιπτώσεις διαπίστωσης σοβαρών παραβάσεων ή μη συμμόρφωσης των εργοδοτών προς γενόμενες υποδείξεις πρέπει να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Επιπλέον, ειδικά για τις περιπτώσεις ερωτημάτων ή καταγγελιών που αφορούν στην εφαρμογή σχετικών με την θερμική καταπόνηση των εργαζομένων διατάξεων που περιέχονται ή περιέχονταν σε συλλογικές, επιχειρησιακές ή άλλες συμβάσεις, ιδίως σε οικοδομικά έργα και ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες, καλείστε να ζητάτε τη συνδρομή των αρμοδίων Διευθύνσεων ή Τμημάτων Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων.

Με το πέρας της θερινής περιόδου θα πρέπει να αποστείλετε στη Δ/νση Προγραμματισμού και Συντονισμού Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης στοιχεία σχετικά με την ελεγκτική δράση των υπηρεσιών σας και τις επιβληθείσες κυρώσεις, με βάση πίνακα που θα σας αποσταλεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι αναμένεται και η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το τρέχον έτος, την οποία και θα σας αποστείλουμε προς ενημέρωσή σας.

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671