ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Οικονομικών (Τετάρτη - 23/04/2014)

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα κατά την υπογραφή της συμφωνίας του Υπουργείου Ανάπτυξης με την KfW για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Νίκης 5-7

10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: 210-3332553/4

Fax: 210-3332559

e-mail: press@minfin.gr

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Δελτίο Τύπου

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα κατά την υπογραφή της συμφωνίας του Υπουργείου Ανάπτυξης με την KfW για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Θα ήθελα να χαιρετίσω τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και της KfW και να θα εξάρω την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με την KfW όλο αυτό το διάστημα. Η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία πέρασαν πολύ δύσκολα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μπορέσαμε όμως και πετύχαμε τους στόχους μας και μάλιστα συντομότερα ίσως από ό,τι περίμενε κάποιος. Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, βλέπουμε τα πρώτα ψήγματα ανάπτυξης και τώρα αναζητούμε περισσότερη ρευστότητα.

Ακριβώς αυτή η συμφωνία συμβάλλει στη μεγαλύτερη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Το ποσό μπορεί να μην ακούγεται πολύ μεγάλο, θα είναι όμως καταλύτης. Είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης από τη γερμανική κυβέρνηση και θα είναι καταλύτης για προσέλκυση και άλλων κεφαλαίων και από ιδιώτες επενδυτές. Διότι το ζητούμενο σήμερα δεν είναι μόνο δημόσια χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ, τα οποία έχουμε εξασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό, αλλά πώς να προσελκύσουμε κεφάλαια για άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας από τον ιδιωτικό τομέα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Υπουργός σημείωσε:

Δεν θα ήθελα σήμερα να μιλήσουμε για το πλεόνασμα, καταρχήν σεβόμενος τη θεσμική ανεξαρτησία της Eurostat. Ας αφήσουμε τη Eurostat να δει ποιο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τώρα, για όσους ενδιαφέρεστε, υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί, για παράδειγμα δέστε το Economic Outlook του IMF το οποίο βγήκε νομίζω ήδη προχθές, για να δείτε πόσο είναι κατά τρόικα το πλεόνασμα.

Αλλά ας σεβαστούμε πρώτον ότι σήμερα έχουμε άλλο αντικείμενο εδώ, μιλάμε για ρευστότητα και για ανάπτυξη, ας αφήσουμε λοιπόν το πρωτογενές πλεόνασμα να ανακοινωθεί από τη Eurostat.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πολιτικό σχέδιο που είχε κυκλοφορήσει για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, πότε θα είναι έτοιμο; Γιατί έχουν περάσει και αρκετά χρόνια από αυτό, με τον ΙΟΒΕ το ΚΕΠΕ και τη Mac Kinsey;

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Αυτές οι μελέτες είναι έτοιμες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πότε θα προωθηθούν;

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα το ανακοινώσει, αλλά για να μην πούμε «πάρτε τις μελέτες», νομίζω αυτό που δουλεύουμε τώρα είναι ένα υπερσύνολο από τις τρεις μελέτες, το οποίο θα το ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες.

Αυτό που κάναμε χθες με αντιπροσωπεία από το ΠΑΣΟΚ είναι να συμφωνήσουμε ένα κείμενο, ένα απλό κείμενο λίγων σελίδων στρατηγικής, το οποίο θα πάει αύριο στο Euro Working Group πρώτα και μετά στο Eurogroup, προκειμένου να πούμε ότι για μας αυτές είναι οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις, πώς μπορείτε εσείς να βοηθήσετε εδώ.

Και μάλιστα σήμερα μία διάσταση αυτής της βοήθειας είναι ακριβώς αυτή η συμφωνία την οποία το Υπουργείο Ανάπτυξης υπέγραψε σήμερα με την KfW.

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671