ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Ανάπτυξης (Τετάρτη - 23/04/2014)

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΥΠΑΑΝ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ΥΠΟΙΚ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ KFW L. FUNKE ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ KFW ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

LUTZ CHRISTIAN FUNKE

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ KfW

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι, υπογράψαμε σήμερα την τελική συμφωνία ώστε η Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα KfW να συμμετάσχει με 100 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Με τα 100 εκατομμύρια ευρώ της συμφωνίας αυτής, αλλά και τα 100 εκατομμύρια τα οποία θα συνεισφέρει σε πρώτη φάση το ελληνικό δημόσιο, μπαίνει σε λειτουργία το ένα από τα τρία επιμέρους ταμεία τα οποία συνιστούν το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Θα υπάρχει ένα ταμείο – «ομπρέλα», το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο και κάτω από αυτό θα λειτουργούν τρία επιμέρους υποταμεία: το Ταμείο σε σχέση με τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ξεκινάει αμέσως, ένα δεύτερο για κεφαλαιουχική συμμετοχή σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ένα τρίτο που θα αφορά σε έργα υποδομής.

Πρόκειται για ένα ακόμη εργαλείο στην μεγάλη εθνική προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα σήμερα για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου απαιτήθηκε πολύ δουλειά από πολλούς ανθρώπους για σχεδόν δυο χρόνια.

Συγκεκριμένα: Ολοκληρώθηκαν οι αναγκαίες προπαρασκευαστικές ενέργειες και οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο για να αντιμετωπιστούν οι ενστάσεις που είχαν εκφραστεί αρχικά από την τρόικα, με τη συμμετοχή του ίδιου του Πρωθυπουργού του Αντώνη Σαμαρά και με τη βοήθεια του Υπουργού Οικονομικών του Γιάννη Στουρνάρα. Ψηφίστηκε ο νόμος 4224 για τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου πέρσι τα Χριστούγεννα. Εκπονήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες από τους διεθνούς κύρους οίκους, μετά από συνεννόηση με την KfW, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών και εκπροσώπους της Task Force και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έγιναν προκαταρκτικές συμφωνίες χρηματοδότησης με την KfW και το Ίδρυμα Ωνάση και δεσμεύτηκαν τα πρώτα 100 εκατομμύρια ευρώ από τα 350 εκατομμύρια που θα εισφέρει συνολικά το δημόσιο.

Αυτά έγιναν μέχρι σήμερα. Προβλήθηκε η ιδέα, ξεπεράστηκαν οι αντιρρήσεις, δουλέψαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να μπει το Ταμείο σε λειτουργία και έγινε όλη η προπαρασκευαστική δουλειά και στο νομικό επίπεδο και στο τεχνικό επίπεδο, προκειμένου το Ταμείο να δομηθεί σε υγιείς βάσεις.

Και ακολούθως τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι επαφές και με άλλες επενδυτικές τράπεζες και funds για να συμμετάσχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο ταμείο. Όπως π.χ. με το Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τη Γαλλική Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς επίσης και με την Κινεζική Επενδυτική Τράπεζα, τα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ. Είμαστε ανοιχτοί σε περαιτέρω συνεργασία.

Την προσεχή εβδομάδα, νομίζω την προσεχή Τρίτη, αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Αυτοί οι οποίοι προέβλεπαν ότι θα υπάρχουν προβλήματα με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και σήμερα διάβασα κάποια δημοσιεύματα, διαψεύστηκαν.

Και τρίτον, χάρη στη σημερινή συμφωνία, θα συσταθεί νομικά εντός το πολύ των επόμενων 20 ημερών, το πρώτο από τα τρία επιμέρους υποταμεία, δηλαδή εκείνο που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με δάνεια για κεφάλαια κίνησης, με αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη. Δηλαδή στη διάρκεια της σύμβασης η επιχείρηση θα πληρώνει μόνο τόκους. Παράλληλα θα στηρίζει και την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων.

Άρα το Ταμείο αυτό έρχεται να καλύψει ένα κενό χρηματοδότησης που υπάρχει σήμερα στην αγορά με νέα χρηματοδοτικά προϊόντα. Τα προϊόντα που μόλις περιέγραψα.

Θεωρούμε πως τα κεφάλαια του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, θα πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες αφ’ ενός με τη λειτουργία των δυο επόμενων υποταμείων που αφορούν στα έργα υποδομής και στην κεφαλαιουχική συμμετοχή σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προοπτικές ανάπτυξης και αφ’ ετέρου με τη μόχλευση κεφαλαίων από τραπεζικά και άλλα ιδιωτικά κεφάλαια.

Θέλω να τονίσω πως για την ελληνική κυβέρνηση η σημερινή συμφωνία είναι τριπλά σημαντική. Πρώτον, στέλνει ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Αλληλεγγύης από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης και της Ευρώπης γενικότερα, πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

Δεύτερον, στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή, ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να προχωρήσουν.

Και τρίτον, ενισχύει τις προσπάθειές μας για να δημιουργήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και τη στήριξη της απασχόλησης.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να ευχαριστήσω την KfW, τον Πρόεδρό της τον κ. Σρέντερ, τον κ. Funke τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο με τον οποίο είχαμε στενή συνεργασία, όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια των δυο ετών προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες ενστάσεις και αντιρρήσεις και να καταλήξουμε επιτυχώς στη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Και να βεβαιώσω ότι τις αμέσως επόμενες μέρες και τους αμέσως επόμενους μήνες, θα δουλέψουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα έτσι ώστε το Ταμείο αυτό να καταστεί πλήρως λειτουργικό, αλλά και χρήσιμο για την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση. Ευχαριστώ πολύ.

LUTZ CHRISTIAN FUNKE: Κύριε Υπουργέ κ. Χατζηδάκη σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι' αυτή την τέλεια περίληψη που μπορεί να σας φάνηκε λίγο τεχνική αλλά νομίζω ότι καταδεικνύει ότι εργαστήκαμε πολύ σκληρά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είχαμε πολύ δουλειά να κάνουμε και τελικά τα πράγματα είναι πολύ απλά. Τώρα πλέον υπάρχει ρευστότητα 200 εκατομμυρίων ευρώ, η διαθεσιμότητα αυτών των χρημάτων που θα κατευθυνθούν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βεβαίως κατασκευάσαμε και την απαραίτητη υποδομή και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους δυο Υπουργούς για την υπομονή τους, για τη δύναμη που επέδειξαν έτσι ώστε να καταστεί εφικτό όλο αυτό το πρόγραμμα.

Ευχαριστώ επίσης για την αγαστή συνεργασία, γιατί νομίζω ότι εργαστήκαμε σε πνεύμα συνεργασίας. Αν δείτε λιγάκι το Μνημόνιο συναντίληψης, γενικά τα Μνημόνια συναντίληψης αναφέρουν κάτι το οποίο πρόκειται να γίνει. Στην περίπτωση όμως αυτή τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αυτό το Μνημόνιο συναντίληψης είναι μια ξεκάθαρη συμφωνία όπου προβλέπεται ότι θα συστήσουμε ένα εργαλείο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Έτσι θα ξανασυναντηθούμε περίπου μετά από ένα μήνα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η σύσταση αυτού του εργαλείου αυτού του μέσου χρηματοδότησης και ελπίζουμε μέχρι τα μέσα αυτού του έτους τα πράγματα να έχουν διευθετηθεί.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα πράγματα πήγαν πολύ καλά και κύριοι Υπουργοί εκ μέρους της KfW και της γερμανικής Κυβέρνησης σας ευχαριστώ θερμά.

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Και εγώ με τη σειρά μου να χαιρετίσω τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και της KfW και να εξάρω την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με την KfW όλο αυτό το διάστημα. Η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία πέρασαν πολύ δύσκολα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μπορέσαμε όμως και πετύχαμε τους στόχους μας και μάλιστα συντομότερα ίσως από ό,τι περίμενε κάποιος. Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, βλέπουμε τα πρώτα ψήγματα ανάπτυξης και τώρα αναζητούμε περισσότερη ρευστότητα.

Ακριβώς αυτή η συμφωνία συμβάλλει στη μεγαλύτερη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Το ποσό μπορεί να μην ακούγεται πολύ μεγάλο, θα είναι όμως καταλύτης. Είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης από τη γερμανική Κυβέρνηση και θα είναι καταλύτης για προσέλκυση κι άλλων κεφαλαίων και από ιδιώτες επενδυτές. Διότι το ζητούμενο σήμερα δεν είναι μόνο δημόσια χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ τα οποία τα έχουμε εξασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό, είναι πώς να προσελκύσουμε κεφάλαια για άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας από τον ιδιωτικό τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, τι γίνεται με τη σύνθεση στο μετοχικό κεφάλαιο του ελληνικού επενδυτικού Ταμείου. Δηλαδή σίγουρα όποιος βάζει χρήματα θα δικαιούται και κάποιας θέσης ανάλογα με τα χρήματα που βάζει. Τι γίνεται με αυτή την ιστορία και πότε θα υπάρχει μια σαφή εικόνα;

Και δεύτερον, αν το Ταμείο που συστήνεται με τη Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα θα χρηματοδοτεί –αυτό είναι μια ερώτηση κυρίως προς κ. Funke- κυρίως ελληνογερμανικές επιχειρήσεις και δεύτερον αν τα δάνεια θα δίνονται κατ' ευθείαν από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο ή μέσω Τραπεζών. Ευχαριστώ.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σε σχέση με την πρώτη ερώτηση. Από την αρχή ξεκαθαρίσαμε ότι δεν ήταν σκοπός μας να δημιουργήσουμε ένα ακόμη Ταμείο για λόγους δημοσίων σχέσεων. Ασφαλώς η ίδρυση αυτού του Ταμείου έχει ένα πολιτικό μήνυμα: είναι σαφές ότι υπάρχει μια αλληλεγγύη από την πλευρά της Ευρώπης, η οποία είναι χρήσιμο ότι εκδηλώνεται διότι πέρα των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής χρειάζονται και μέτρα ανάπτυξης και εδώ έχουμε ένα μέτρο που οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση. Την κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Δεν θέλαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα ακόμη Ταμείο. Θέλαμε δημιουργώντας αυτό το Ταμείο να σταλεί αυτό το μήνυμα της αλληλεγγύης αλλά να καλυφθεί ταυτόχρονα κι ένα κενό ρευστότητας το οποίο βεβαιωμένα υπάρχει, κενό χρηματοδότησης που υπάρχει αυτή την ώρα στην πραγματική οικονομία.

Το Ταμείο αυτό θέλουμε να αξιοποιεί βέλτιστες πρακτικές άλλων παρόμοιων Οργανισμών σε άλλες χώρες, προκειμένου να έχει προστιθέμενη αξία. Και γι' αυτό θέλουμε να προσελκύσουμε αξιόπιστους επενδυτές όπως είναι η KfW, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως είναι το Ίδρυμα Ωνάση, όπως είναι άλλοι χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί και ιδιώτες επενδυτές ορισμένους εκ των οποίων ανέφερα ήδη προηγουμένως, προκειμένου να δοθεί μια πειστική απάντηση όσο περισσότερο γίνεται στο μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας αυτή την ώρα και στο πρόβλημα της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα συνολικά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είχαμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι το ελληνικό δημόσιο το οποίο συνεισφέρει με δικά του κεφάλαια στο Ταμείο αυτό, δεν επιδιώκει να έχει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, ούτε την πλειοψηφία σε σχέση με το μετοχικό κεφάλαιο. Με τη συμμετοχή μας διευκολύνουμε τη συμμετοχή άλλων επενδυτών, αλλά η βασική μας στόχευση είναι να προσελκύσουμε όσο το δυνατό περισσότερους, ή όσο το δυνατό περισσότερο αξιόπιστους επενδυτές.

Για τη σύνθεση του Συμβουλίου του πρώτου υποταμείου θα μπορούμε να σας πούμε σε 20 περίπου μέρες, όταν θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση μετά την επίσημη σύστασή του κατά τα προβλεπόμενα από το νόμο.

Από την πλευρά της Κυβέρνησης θέλουμε να συμμετέχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν εμπειρία στο χώρο. Η επιδίωξή μας είναι πάντοτε σταθερή, να λειτουργήσουμε με βάση τα διεθνή χρηματοοικονομικά στάνταρντς, με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα αξιοποιώντας τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές. Αυτή είναι η απάντηση σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου.

Ο κ. Funke νομίζω μπορεί να σας απαντήσει σε σχέση με τις Τράπεζες και το ρόλο του Ταμείου.

LUTZ CHRISTIAN FUNKE: Θα κάνουμε το εξής: η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και η χρηματοδότηση αυτή θα γίνεται μέσω χορήγησης δανείων. Δεν θα έχει σχέση με κινητές αξίες, με μετοχές, αυτό θα το κάνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εμείς μιλάμε για δάνεια.

Τα δάνεια θα χορηγούνται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Εάν οι επιχειρήσεις αυτές μιλάνε γερμανικά, θαυμάσια. Αλλά δεν είναι προϋπόθεση. Κατ’ ουσία δηλαδή απευθυνόμαστε σε όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, δεν υπάρχει προαπαιτούμενο γερμανικών. Αν κάποιος θέλει να κάνει εξαγωγές στη Γερμανία, έχουμε εδώ την Γερμανική Πρεσβεία που με πολύ μεγάλη της χαρά θα βοηθήσει.

Αλλά σας λέω: δεν είναι προαπαιτούμενο τα γερμανικά ούτε η σχέση με τη Γερμανία. Απευθυνόμαστε σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η ιδέα είναι ένα σύστημα χορήγησης δανείων όπως γίνεται στη Γερμανία. Γιατί έχουμε 60 χρόνια εμπειρίας για το πώς μπορούμε να δουλέψουμε με την τραπεζική, ξέρουμε πως γίνεται η χορήγηση δανείων μέσω Τραπεζών. Δηλαδή πηγαίνει κανείς στην Τράπεζά του ζητάει πίστη και η ρευστότητα θα έρχεται από την KfW. Σε τελική ανάλυση και από τους δυο μας μαζί, αυτό είναι η ιδέα που κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Και αυτό είναι το σύστημα χορήγησης δανείων και χρηματοδότησης επιχειρήσεων.

Η Γερμανία και η KfW χειρίζεται 60 δις περίπου το χρόνο με τη μορφή χορήγησης δανείων και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ξέρετε, δεν μπαίνουμε σε ανταγωνισμό με τις υπόλοιπες Τράπεζες που υπάρχουν στην αγορά, εμείς δεν θέλουμε να μπούμε σε ανταγωνισμό με αυτές και όταν λειτουργεί καλά το δικό μας το προϊόν και αυξάνονται τα προϊόντα μας, εμείς στη Γερμανία έχουμε πάνω από 100 προϊόντα που προσφέρουμε στις επιχειρήσεις. Στην αρχή βέβαια έχει κανείς μια αρκετά μεγάλη βεντάλια, σιγά - σιγά όμως εξειδικεύεται.

Δηλαδή τι χρειάζεται ο τομέας αυτός: μακροχρόνια δάνεια, χρηματοδότηση για ένα δυο χρόνια; Για έξι επτά; Αυτά πρέπει να τα δούμε. Να τα δούμε πως δουλεύουν στην πράξη. Στην αρχή, σας είπα ότι έχουμε ένα ευρύ φάσμα χορήγησης δανείων, έχουμε την εμπειρία μας και θα εξειδικεύσουμε με το χρόνο τα προϊόντα μας. Βλέποντας και κάνοντας δηλαδή.

Θα πρέπει να συνεργαστούμε, να εντοπίσουμε τις ανάγκες και μετά νομίζω θα μπορώ να σας πω με περισσότερες λεπτομέρειες περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Αλλά σε γενικές γραμμές αυτό είναι το πρόγραμμά μας. Ελπίζω να λειτουργήσει όλο αυτό το πρόγραμμα, δεν μπορεί κανείς ποτέ να μεταφέρει ένα πρόγραμμα γερμανικό στην Ελλάδα και να είναι επιτυχές. Πρέπει κανείς να δει πως λειτουργούν τα θέματα όχι μόνο στο νότο, αλλά και στο βορρά. Είναι απαραίτητο να υπάρχει προσαρμογή στις εκάστοτε ανάγκες. Όμως αυτό είναι το σύστημά μας σε γενικές γραμμές και κάπως έτσι θα ξεκινήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω προς τον κ. Funke να κάνω μια ερώτηση, από την εμπειρία σας στην KfW αν μπορείτε να μας πείτε σε τι βάθος χρόνου θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Κι όταν μιλάμε για μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, μπορείτε να μας προσδιορίσετε που αναφέρεστε, σε τάξη μεγέθους τζίρου, αν είναι παραγωγή, βιομηχανία ή εμπόριο.

LUTZ CHRISTIAN FUNKE: Βεβαίως κι έχουμε επιχειρηματικά πρότυπα και μελέτες και προτιθέμεθα να διευκρινίσουμε περισσότερο το θέμα κατά τους επόμενους μήνες. Τώρα έχουμε συστήσει το εργαλείο και νομίζω ότι την επόμενη φορά θα μπορούμε να σας ενημερώσουμε περισσότερο για τις λεπτομέρειες του όλου εγχειρήματος.

Στην αρχή σας είπα θα είμαστε αρκετά εκτεταμένοι, δε θα εξαιρέσουμε κανέναν τομέα, απευθυνόμαστε σε όλους και αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό. Το τι προβλέπουμε για το μέλλον, πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν όλα αυτά, κοιτάξτε, εξαρτάται και από την ίδια την οικονομία και υπάρχει και το ψυχολογικό στοιχείο, ο ψυχολογικός παράγων.

Κατά την άποψή μας αυτή τη στιγμή τα πράγματα στην Ελλάδα έχουν σταθεροποιηθεί, έρχεται η άνοιξη, σταθεροποίηση λοιπόν, σαφώς μεγαλύτερη σταθεροποίηση στο όλο σύστημα και νομίζω ότι αυτό που πρέπει να προσφέρουμε είναι μία επενδυτική ατμόσφαιρα, ένα επενδυτικό κλίμα κι ελπίζω αυτό να μπορέσουμε να το καταφέρουμε.

Υπάρχει το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου εκεί ξεκινήσαμε και τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά, είδαμε κάποια κίνηση στις αγορές, ξαφνικά η αγορά ανέκαμψε, πήρε ανοδική πορεία και νομίζω εκεί έχουμε μία πολύ επιτυχημένη ιστορία να επιδείξουμε.

Από ότι βλέπετε αυτή τη στιγμή το πώς δουλεύει η ελληνική οικονομία είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε και κάπου στα μέσα του έτους θα έχουμε πιο χειροπιαστά αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρακτικά πότε θα δουν οι μικρομεσαίοι αυτή την ευκολότερη πρόσβαση στη ρευστότητα, πότε μπορούμε να το προσδιορίσουμε χρονικά κι αν τυχόν έχει προβλεφθεί κάποια διαδικασία έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται με ενδεχόμενη γραφειοκρατική πίεση ή οτιδήποτε ισχύει ως σήμερα, ειδικά στις αλλαγές με τις τράπεζες;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ξεκαθαρίσαμε ότι πρόκειται για τρία υποταμεία. Το πρώτο που θα λειτουργήσει και στο οποίο θα έχει κομβικό ρόλο η KfW είναι το ταμείο για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το δεύτερο αμέσως μετά θα είναι το ταμείο το οποίο θα επιδιώξει κεφαλαιουχική συμμετοχή σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στο οποίο θα έχει σημαίνοντα ρόλο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Και αμέσως μετά θα συσταθεί και το τρίτο υποταμείο σε σχέση με τα έργα υποδομών.

Όλα αυτά θα λάβουν χώρα τις αμέσως επόμενες μέρες και μήνες. Σημείωσα προηγουμένως ότι θεωρώ ότι μέσα στις επόμενες είκοσι μέρες θα έχει συσταθεί νομικά το πρώτο υποταμείο που θα αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από κει και πέρα οι διαδικασίες από την πλευρά της KfW είναι αυτοματοποιημένες.

Μπορεί να σας τα εξηγήσει καλύτερα από μένα ο κ. Funke. Έχουν εμπειρία χρόνων και γι΄ αυτούς είναι η καθημερινότητά τους η λειτουργία τέτοιου είδους ταμείων και η προώθηση τέτοιου είδους προϊόντων. Η προσπάθεια είναι να διδαχθούμε από προβλήματα του παρελθόντος και να αποφευχθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες, γι΄ αυτό το λόγο έγιναν τρεις διαφορετικές μελέτες.

Έγιναν συζητήσεις με τις ελληνικές τράπεζες, με την αγορά, έτσι ώστε τα προϊόντα τα οποία θα υποστηριχθούν από αυτό το ταμείο να είναι προϊόντα πράγματι χρήσιμα για την αγορά.

Γι΄ αυτό δε μιλάμε για κάποια δάνεια συνολικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μιλάμε για δάνεια που θα αφορούν κεφάλαιο κίνησης, που θα αποπληρώνονται μόνο οι τόκοι κατά τη διάρκεια της αποπληρωμής ας πούμε των δανείων και το κεφάλαιο κατόπιν. Μιλάμε για αναχρηματοδότηση επίσης υφισταμένων δανείων, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται από τους κοινοτικούς κανονισμούς και δε γίνεται μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Άρα μιλάμε για ένα προϊόν με προστιθέμενη αξία και όλο αυτό θα λειτουργήσει αμέσως. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά της KfW ότι το πράγμα θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, αλλά ο κ. Funke μπορεί να προσθέσει κάποια πράγματα.

LUTZ CHRISTIAN FUNKE: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα, τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι όπως τα περιέγραψε ο Υπουργός.

Επόμενο ορόσημο είναι ο Μάιος, αν θέλετε να ενημερωθείτε περισσότερο τότε μπορούμε να τα ξαναπούμε, αλλά σας είπα έχουμε την εμπειρία με τη χορήγηση δανείων, τα συμβόλαια, είναι ένα νέο προϊόν βέβαια, το οποίο νομίζω ότι είναι κατάλληλο για την ελληνική αγορά και μπορούμε να σας αποδείξουμε πως λειτουργεί.

Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχουν βιώσιμες επιχειρήσεις για να χρηματοδοτηθούν. Διότι ξέρετε, το να υπάρχουν κάποιες ιδέες από μια τράπεζα αλλά να είναι στο κενό, καμιά τράπεζα δε θα έρθει να χρηματοδοτήσει. Το θέμα βεβαίως και μας ενδιαφέρει, είναι πως θα χρηματοδοτήσει κανείς μικρομεσαίες και για να τις χρηματοδοτήσει πρέπει να είναι βιώσιμες ή να τις ξεκινήσει ή αν θέλετε να είναι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Για την περίπτωση των νεοφυών πρέπει κανείς να δει λιγάκι τη βιωσιμότητά τους, πάντως για τις μη νεοφυείς αυτές πρέπει να έχουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο, μπορούμε και να τις βοηθήσουμε και στην κατάρτιση του επιχειρηματικού σχεδίου και ξέρετε μερικές φορές ο τραπεζίτης τα βλέπει λιγάκι διαφορετικά τα πράγματα από τον επιχειρηματία και κάπου αυτά πρέπει να συγκλίνουν και αν λειτουργεί όλο αυτό τότε κατά τη δική μας εμπειρία τα αποτελέσματα θα είναι ορατά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ μια διευκρίνιση μόνο ήθελα κ. Υπουργέ. Στη Γερμανία το κριτήριο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εντελώς διαφορετικό από ότι στην Ελλάδα. Χρηματοδότηση όταν μιλάμε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις προφανώς θα εννοούμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με βάση τα ελληνικά δεδομένα και τα ελληνικά κριτήρια, έτσι νομίζω είναι ή κάνω λάθος;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σωστά. Θέλω να σημειώσω, δυο μόνον παρατηρήσεις που έτσι μου προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Η πρώτη έχει να κάνει με το ότι η συμμετοχή της KfW πέραν όλων των άλλων στέλνει ένα μήνυμα και στους υπόλοιπους χρηματοοικονομικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και επενδυτές.

Είναι ένα διαβατήριο, σε σχέση με το ταμείο αυτό το οποίο δημιουργείται. Είναι ένα πιστοποιητικό αξιοπιστίας και μας βοηθάει έτσι ώστε να δούμε μία κρίσιμη μάζα επενδυτών, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών με το οποίο ασχολούμαστε εμείς, τα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ με το οποίο ασχολείται ο κ. Μηταράκης, έτσι ώστε να έχουμε πολύ περισσότερους επενδυτές κι ένα ταμείο πράγματι μεγάλου μεγέθους. Και νομίζω ότι στους επόμενους μήνες θα φανεί του λόγου το αληθές. Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση.

Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με το ότι η προσπάθεια αυτή δεν ήταν καθόλου εύκολη. Πάντα έχω στο μυαλό μου την πρώτη αντίδραση της τρόικα όταν τον Ιούλιο του 2012 έθεσα το θέμα. Η απάντηση ήταν απορριπτική κι από κει και πέρα χάρη στις προσπάθειές του Πρωθυπουργού, χάρη στις προσπάθειες όλων μας και χάρη στη στήριξη πρωτίστως πρέπει να πω της γερμανικής πλευράς, φτάσαμε ως εδώ.

Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό ότι δημιουργείται το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Διότι ξεπεράστηκαν πολλά εμπόδια μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα και γι΄ αυτό το λόγο από την πλευρά μας υπάρχει δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, προκειμένου να μη δημιουργηθεί απλώς ένα ταμείο στην ελληνική αγορά, αλλά ένα ταμείο που θα αφήσει το αποτύπωμά του.

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Δεν θα ήθελα σήμερα να μιλήσουμε για το πλεόνασμα, κατ΄ αρχήν σεβόμενος τη θεσμική ανεξαρτησία της Eurostat. Ας αφήσουμε τη Eurostat να δει ποιο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τώρα για όσους ενδιαφέρεστε, υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί, για παράδειγμα δέστε το Economic Outlook του IMF το οποίο βγήκε νομίζω ήδη προχθές, για να δείτε πόσο είναι κατά τρόικα το πλεόνασμα.

Αλλά ας σεβαστούμε πρώτον ότι σήμερα έχουμε άλλο αντικείμενο εδώ, μιλάμε για ρευστότητα και για ανάπτυξη, ας αφήσουμε λοιπόν το πρωτογενές πλεόνασμα να ανακοινωθεί από τη Eurostat.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πολιτικό σχέδιο που είχε κυκλοφορήσει για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, πότε θα είναι έτοιμο; Γιατί έχουν περάσει και αρκετά χρόνια από αυτό, με τον ΙΟΒΕ το ΚΕΠΕ και τη Mac Kinsey;

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Αυτές οι μελέτες είναι έτοιμες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πότε θα προωθηθούν;

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα το ανακοινώσει, αλλά για να μην πούμε πάρτε τις μελέτες, νομίζω αυτό που δουλεύουμε τώρα είναι ένα υπερσύνολο από τις τρεις μελέτες, το οποίο θα το ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες.

Αυτό που κάναμε χθες με αντιπροσωπεία από το ΠΑΣΟΚ είναι να συμφωνήσουμε ένα κείμενο, ένα απλό κείμενο λίγων σελίδων στρατηγικής, το οποίο θα πάει στο Euro Working Group πρώτα αύριο και μετά στο Eurogroup, προκειμένου να πούμε ότι για μας αυτές είναι οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις, πως μπορείτε εσείς να βοηθήσετε εδώ.

Και μάλιστα σήμερα μία διάσταση αυτής της βοήθειας είναι ακριβώς αυτή η συμφωνία την οποία το Υπουργείο Ανάπτυξης υπέγραψε σήμερα με την KfW.

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671