ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 22/04/2014)

Αισιόδοξα μηνύματα στην αγορά εργασίας.

Ειδήσεις – Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Αισιόδοξα μηνύματα στην αγορά εργασίας

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΟΥ

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-04/s10_2004stelexi-ereyna-thumb-large.jpg

Η έρευνα που πραγματοποίησε η Hay Group την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2014 σε 131 εταιρείες –ελληνικής ιδιοκτησίας, πολυεθνικές και άλλες– και από όλους τους σημαντικούς επιχειρηματικούς κλάδους της ελληνικής αγοράς, δεν καταγράφει μόνο με την απαραίτητη εμβέλεια τις τάσεις της αγοράς εργασίας, αλλά είναι και ένα ενθαρρυντικό «καρδιογράφημα» μιας πονεμένης αγοράς που, προφανώς, ανακάμπτει. Η ελληνική έκθεση «2014 Hay Group’s Getting the Market Pulse Report» δίνει ανάγλυφα την εικόνα των πλέον πρόσφατων εξελίξεων στον τομέα των αποδοχών, αλλά και τις προτεραιότητες και τις προοπτικές που θέτει η ελληνική αγορά στον κρίσιμο τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού, για σήμερα και για το άμεσο μέλλον (www.haygroup.com).

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας σχολιάζει για την «Κ» η κ. Ελένη Γκιρτζιμάνη, υπεύθυνη Ερευνών και Παροχών για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη της Hay Group και υπογραμμίζει ότι «τουλάχιστον σε επίπεδο προβλέψεων, αλλά και τα γενικότερα μηνύματα που παίρνουμε από την αγορά το τελευταίο εξάμηνο έως και ένα χρόνο, καταδεικνύουν ότι οι εταιρείες ατενίζουν με –έστω συγκρατημένη– αισιοδοξία το μέλλον». Χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η πρόβλεψη για τη συνολική μεταβολή των σταθερών αμοιβών το 2014 στη Γενική Αγορά αποκτά θετικό πρόσημο «που σημαίνει ότι ολοένα και περισσότερες εταιρείες προβλέπουν έστω και μικρή αύξηση μισθών». Υπογραμμίζει επίσης ότι μειώνεται το ποσοστό των εταιρειών που θα προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού το 2014 σε σύγκριση με το 2013, ενώ πάνω από το 90%-95% του δείγματος αναμένουν να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα είτε ακόμη και να αυξήσουν τον τζίρο και την κερδοφορία τους, σε σχέση με την εταιρική απόδοση του 2013.

Συγκεκριμένα, η έρευνα καταγράφει τι προβλέπουν οι εταιρείες για τις μισθολογικές αυξήσεις, τόσο για το υπόλοιπο του 2014 όσο και το 2015. Αν θα δώσουν μπόνους και σε ποιους το 2014, αν έχουν πρόθεση είτε όχι να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού, πώς αντιδρούν στις φορολογικές και εργασιακές αλλαγές που υφίσταται το προσωπικό τους. Επιπλέον καταγράφει, αφενός ποιος ήταν το 2013 ο συσχετισμός των κερδών και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων με τις μισθολογικές αυξήσεις κ.ά., αφετέρου σε ποιους τομείς ανθρώπινου δυναμικού επικεντρώνονται. Σύμφωνα με τα γενικά συμπεράσματα –και αρχίζοντας από τα «καλά νέα»– αναφέρουμε ότι από το 62% των εταιρειών που έχουν αποφασίσει ότι μέσα στο 2014 θα προβούν σε μισθολογικές προσαρμογές, στην πλειονότητά τους (53%) θα δώσουν αυξήσεις. Λιγότεροι (44%) είναι εκείνοι που θα «παγώσουν» τις αποδοχές και μόνο 3% θα προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών.

Προσαρμογές μισθών

Οσο για το 2015, μόνο το 12% των συμμετεχόντων στην έρευνα είπαν ότι έχουν αποφασίσει να προβούν σε μισθολογικές προσαρμογές. Και από αυτούς το 57% σκοπεύει να αυξήσει τους μισθούς και το 43% να τους «παγώσει». Ως προς τα μπόνους που δόθηκαν στη διάρκεια του 2013 για επιδόσεις του προηγούμενου έτους, το 58% των συμμετεχουσών εταιρειών απένειμαν το χρηματικό αυτό κίνητρο σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων. Σήμερα, αρχές του 2014, σημαντικό ποσοστό (22%) δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για το αν θα δώσουν μπόνους σε επιλέξιμη κατηγορία εργαζομένων για επιδόσεις τους το 2013. Ενα ακόμη αισιόδοξο στοιχείο για το 2014 είναι και η μείωση κατά 15% του ποσοστού των εταιρειών εκείνων που υπολογίζουν να προχωρήσουν σε μείωση του αριθμού του προσωπικού τους, σε σύγκριση με 32% που ήταν το 2013, όπως το είχαν ήδη υπολογίσει ένα χρόνο πριν – το 2012.

Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό (35%) των εταιρειών που το 2013 μείωσαν το προσωπικό τους, θα συνεχίσουν σε περαιτέρω μείωση και κατά το 2014. Επιπλέον, αναδεικνύεται ότι οι εταιρείες εκείνες που διαθέτουν –και πέραν των νομικών προβλέψεων– πολιτική αποζημιώσεων λόγω απόλυσης αποτελούν το 35% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Σχεδόν στο σύνολό τους (86%) δήλωσαν ότι ούτε έχουν αλλά και ούτε σκοπεύουν να εφαρμόσουν ευέλικτες μορφές εργασίας. Ενώ, σχεδόν ο ένας στους δύο είπε ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε μισθολογικές μεταβολές εξαιτίας της εκπνοής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Αύξηση κερδοφορίας

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν το 2013, ένα σημαντικό ποσοστό (34%) των εταιρειών πέτυχαν αύξηση της κερδοφορίας τους – χωρίς ωστόσο (το 20%) να δώσουν αύξηση και στους εργαζομένους τους. Παράλληλα, για το ίδιο έτος, μείωση των εσόδων τους ανέφερε και το 22% των συμμετεχόντων. Τα καλά νέα είναι και πάλι ότι για το 2014 μόνο 6% των συμμετεχόντων αναμένει να σημειώσει μείωση, ενώ το 37% αναμένει να σημειώσει αύξηση.

Ανθρώπινο Δυναμικό

Στον κρίσιμο τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού –τόσο για σήμερα όσο και για το άμεσο μέλλον– η πλειονότητα των εταιρειών δίνει πρωταρχική σημασία στη διαχείριση της απόδοσης, στην επαύξηση της δέσμευσης των εργαζομένων και στην αναβάθμιση του επιπέδου του ηθικού τους, όπως και στην κατάρτιση και στην ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων, θέματα που απασχόλησαν τα στελέχη ΔΑΔ και κατά το 2013. Επιπλέον, η διαχείριση ταλέντων γίνεται ιδιαιτέρως «δημοφιλής» μεταξύ των εταιρειών «όχι απλώς με το να το αναγνωρίζουμε, αλλά στη συνέχεια, να το αναπτύσσουμε μέσα στον ίδιο τον οργανισμό μας».

Στις προοπτικές του 2014 αναφέρεται η βελτίωση των διαδικασιών της εργασίας, ένα καλύτερο σχέδιο για το Ανθρώπινο Δυναμικό, αλλά και η μείωση των επαγγελματικών ταξιδιών. Οσο για την αναθεώρηση και τον περιορισμό των παροχών τους, επικρατεί η μείωση του στόλου των υπηρεσιακών οχημάτων –πολλές εταιρείες τα έχουν ήδη περιορίσει– όπως και η μείωση παροχής κινητών τηλεφώνων και καυσίμων.

Επένδυση η ανταμοιβή των εργαζομένων

«Οι επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως καλούνται τα τελευταία χρόνια να είναι “δημιουργικές” στον τρόπο με τον οποίο ανταμείβουν το ανθρώπινο δυναμικό τους –και ειδικά τα ταλέντα τους– πέρα από την παροχή σε ρευστό. Τη διαφορά θα την κάνουν οι οργανισμοί εκείνοι που θα επενδύσουν πιο έξυπνα και όχι περισσότερο. Αυτές που θα δουν την ανταμοιβή των εργαζομένων ως επένδυση και όχι ως κόστος και θα παρακολουθούν την αποδοτικότητα της επένδυσής τους με τρόπο δίκαιο και για την εταιρεία αλλά και για τον ίδιο τον εργαζόμενο. Η ενίσχυση της δέσμευσης των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα και της εμπιστοσύνης τους προς την εταιρεία και την ηγεσία, καθώς και η καλλιέργεια ενός αισθήματος ασφάλειας και δικαιοσύνης, κρίνονται σήμερα πολύ πιο σημαντικές “ανταμοιβές” από τη μισθολογική αύξηση και τις παροχές», είναι το σχόλιο της κ. Γκιρτζιμάνη.

Πηγή: Καθημερινή

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671