ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΥΓΕΙΑΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Υγείας Αριθ. Πρωτ.: Υ3α/Γ.Π.οικ.34408/16.04.2014

Διαδικασία εφαρμογής Ν. 4238/2014 - Διευκρινήσεις για τα Κέντρα Υγείας και τις αποκεντρωμένες μονάδες τους στο πλαίσιο ένταξης και λειτουργίας τους στο Π.Ε.Δ.Υ..

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ

ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ταχ. Διεύθυνση :Αριστοτέλους 17

Ταχ. Κώδικας : 10187 Αθήνα

Πληροφορίες : Χ. Σακελλαρίου

Π. Γρηγοροπούλου

Τηλέφωνο : 2132161625

: 2132161209

E-mail : pfy@yyka.gov.gr

Αθήνα, 16/04/2014

Αριθ. Πρωτ.: Υ3α/Γ.Π.οικ.34408

ΑΔΑ: ΒΙΗΧΘ-Ξ97

ΠΡΟΣ: 1. κ.κ. Διοικητές όλων

των Υγειονομικών Περιφερειών

2. κ.κ. Διοικητές Νοσοκομείων

ΘΕΜΑ: Διαδικασία εφαρμογής Ν. 4238/2014 - Διευκρινήσεις για τα Κέντρα Υγείας και τις αποκεντρωμένες μονάδες τους στο πλαίσιο ένταξης και λειτουργίας τους στο Π.Ε.Δ.Υ.

Σε εφαρμογή του Ν. 4238/2014 και προκειμένου να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συγκεκριμένα των Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων τους (Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία, Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία), σας επισημαίνουμε τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ως άνω Νόμου:

«1. Τα Κέντρα Υγείας και οι λοιπές Μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των Δ.Υ.Πε. αποτελούν τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ.

2. Τα Κέντρα Υγείας της Χώρας με τις αποκεντρωμένες μονάδες τους (Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία, Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία) μεταφέρονται και εντάσσονται στην οργανωτική δομή των οικείων Δ.Υ.Πε. και αποτελούν εφεξής αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες τους …».

Ειδικότερα στο άρθρο 23 ορίζεται ότι: «Όλες οι θέσεις των Κέντρων Υγείας της χώρας και των αποκεντρωμένων μονάδων τους (Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία, Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία), όπως αυτές είχαν συσταθεί σύμφωνα με τους υφιστάμενους οργανισμούς αυτών, μεταφέρονται αυτοδικαίως στις αντίστοιχες Δ.Υ.Πε.. Το πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στις προαναφερόμενες δομές, εξακολουθεί να παρέχει τις υπηρεσίες του στις θέσεις που κατέχει με την ίδια εργασιακή σχέση, βαθμό και ειδικότητα. Οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις εκδίδονται από τους Διοικητές των οικείων Υ.Πε.».

Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές, ότι τα Κέντρα Υγείας με τις αποκεντρωμένες μονάδες τους (Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία, Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία) και τις θέσεις που έχουν συσταθεί σε αυτά, έχουν μεταφερθεί εκ του νόμου στις αντίστοιχες Δ.Υ.Πε. από την δημοσίευση του Ν. 4238/2014, επομένως οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να προβούν αμελλητί στην έκδοση των προβλεπόμενων διαπιστωτικών πράξεων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 23 εδάφιο γ΄.

1_ Σημείωση: Όπου στην παρούσα εγκύκλιο αναφέρεται ο όρος ¨Μονάδες Υγείας¨, ως τέτοιες νοούνται τα Κέντρα Υγείας, τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία (Π.Π.Ι.), τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία (Ε.Π.Ι.) καθώς και τα Περιφερειακά Ιατρεία (Π.Ι.).

2_ Σημείωση: Όπου στην παρούσα εγκύκλιο αναφέρεται ο όρος ¨Νοσοκομεία Αναφοράς ¨, ως τέτοια νοούνται τα νοσοκομεία στα οποία υπάγονταν οι Μονάδες Υγείας πριν την μεταφορά τους στις αντίστοιχες Δ.Υ.Πε..

Επιπλέον σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

1. Ονομασία Μονάδων Υγείας:

Όλες οι Μονάδες Υγείας, θα φέρουν διακριτικό τίτλο ως εξής: Π.Ε.Δ.Υ. - ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ με την προσθήκη της ονομασίας εκάστης γεωγραφικής περιοχής (π.χ. το Κέντρο Υγείας Μουζακίου μετονομάζεται σε Π.Ε.Δ.Υ. - Κέντρο Υγείας Μουζακίου ενώ το Περιφερειακό Ιατρείο Νεραΐδας σε Π.Ε.Δ.Υ. - Περιφερειακό Ιατρείο Νεραΐδας).

2. Παρεχόμενες υπηρεσίες:

Στις ως άνω Μονάδες Υγείας παρέχονται υπηρεσίες υγείας, ισότιμα προς όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων πολιτών. Αναφορικά με την καταβολή του εξέταστρου εξακολουθεί να ισχύει η σχετική με αρ. Υ3α/ΓΠοικ.88618/11-9-2002 (ΦΕΚ 1223/Β΄) Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως τροποποιήθηκε καθώς και οι εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί σε συνέχεια αυτής, μέχρι ολοκληρώσεως της λειτουργικής ενοποίησης της ΠΦΥ. Αναλυτικότερα εφαρμόζονται τα οριζόμενα:

Α. Στην με αρ. Υ3α/ΓΠοικ.88618/11-9-2002 (ΦΕΚ 1223/Β΄) ΚΥΑ με θέμα «Καθορισμός αμοιβής στα Κέντρα Υγείας για τις παρεχόμενες από αυτά υπηρεσίες», όπως τροποποιήθηκε με την με αρ. Υ4α/οικ.165114/29- 12-2010 (ΦΕΚ 2080/Β΄) όμοια της.

Β. Στην με αρ. Υ4α/οικ.1329/4-1-2011 (ΑΔΑ: 4Α9ΞΘ-Ψ) Εγκύκλιο με θέμα «Διευκρινήσεις σχετικά με αμοιβή (εξέταστρο) στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία Νοσοκομείων του ΕΣΥ και κατά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών από τα Κέντρα Υγείας».

Γ. Στην με αρ. Υ4α/οικ.4456/14-1-2011 (ΑΔΑ: 4Α9ΤΘ-Ζ) Εγκύκλιο με θέμα «Συμπληρωματικές διευκρινήσεις σχετικά με αμοιβή (εξέταστρο) στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και των Κέντρων Υγείας».

Δ. Στην με αρ. Υ3α/ΓΠ/10784/8-4-2011 (ΑΔΑ:4ΑΓΕΘ-Π) Εγκύκλιο με θέμα «Διευκρινήσεις σχετικά με την αμοιβή (εξέταστρο) κατά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών από τα Κέντρα Υγείας».

Ε. Στην με αρ. Υ4α/31832/12-5-2011 (ΑΔΑ: 4ΑΘΚΘ-Φ) Εγκύκλιο με θέμα «Διευκρινήσεις σχετικά με καταβολή εξέταστρου από στρατιωτικό προσωπικό».

ΣΤ. Στο με αρ. Υ3α/ΓΠοικ83225/30-8-2012 (ΑΔΑ: Β4ΙΖΘ-6ΘΞ) διευκρινιστικό έγγραφο με θέμα «Συμπληρωματικές διευκρινίσεις σχετικά με αμοιβή (εξέταστρο) στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και των Κέντρων Υγείας» σε συνδυασμό με την με αρ. Υ3γ/ΓΦ13.1/ΓΠ/οικ.28090/21-3-2013 (ΑΔΑ: ΒΕΔΖΘ-0ΞΞ) Εγκύκλιο, Ενότητα 2 με τίτλο «Κέντρα Υγείας- Εξωτερικά ιατρεία νοσηλευτικών ιδρυμάτων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ)».

Σημειώνεται ότι επίκειται κωδικοποίηση των ανωτέρω αποφάσεων και εγκυκλίων με νεότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

3. Ωράριο λειτουργίας των Μονάδων Υγείας:

Οι Μονάδες Υγείας της παρούσης εγκυκλίου εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με το υφιστάμενο προηγούμενο ωράριο.

4. Σφραγίδες Μονάδων Υγείας:

Για την λειτουργία των Μονάδων Υγείας, απαιτούνται οι εξής σφραγίδες σύμφωνα με την παρακάτω περιγραφή καθώς και το συνημμένο υπόδειγμα:

α) Στρογγυλή Σφραγίδα του Κράτους:

Η στρογγυλή σφραγίδα, η οποία αποτελείται από τρεις επάλληλους και ομόκεντρους κύκλους ως εξής: Εξωτερικός κύκλος: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», ενδιάμεσος κύκλος: «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ….. Δ.Υ.Πε.- Π.Ε.Δ.Υ.-ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ………» και στο κέντρο φέρει το εθνόσημο π.χ. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 1_ Δ.Υ.Πε.- Π.Ε.Δ.Υ.- ΚΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 1_ Δ.Υ.Πε.- Π.Ε.Δ.Υ.-ΠΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ».

β) Σφραγίδα Συντονιστή Επιστημονικής Λειτουργίας (όπου προβλέπεται):

Η ορθογώνια σφραγίδα Συντονιστή Επιστημονικής Λειτουργίας Μονάδας Υγείας αποτελείται από τη φράση ...... Δ.Υ.Πε.- Π.Ε.Δ.Υ.-ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ….., το ονοματεπώνυμο του Ιατρού, την ειδικότητα – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Ε.Λ. τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), καθώς και τον Αριθμό Μητρώου Τ.Σ.Α.Υ. π.χ. 1_ Δ.Υ.Πε.-Π.Ε.Δ.Υ.- ΚΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ, Παπαδόπουλος Ανδρέας, Γεν. Ιατρός, Συντονιστής Ε.Λ., ΑΜΚΑ……, ΤΣΑΥ…..

γ) Σφραγίδα Αναπληρωτή Συντονιστή Επιστημονικής Λειτουργίας (όπου προβλέπεται):

Η ορθογώνια σφραγίδα Αναπληρωτή Συντονιστή Επιστημονικής Λειτουργίας Μονάδας Υγείας αποτελείται από τη φράση ...... Δ.Υ.Πε.- Π.Ε.Δ.Υ. - ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ….., το ονοματεπώνυμο του Ιατρού, την ειδικότητα - ΑΝ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Ε.Λ. τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), καθώς και τον Αριθμό Μητρώου Τ.Σ.Α.Υ. π.χ. 1_ Δ.Υ.Πε. – Π.Ε.Δ.Υ.- ΚΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ, Παπαδόπουλος Ανδρέας, Γεν. Ιατρός, Αν. Συντονιστής Ε.Λ., ΑΜΚΑ……, ΤΣΑΥ…..

δ) Σφραγίδα Ιατρού Μονάδας Υγείας:

Η ορθογώνια σφραγίδα Ιατρού Μονάδας Υγείας αποτελείται από τη φράση ...... Δ.Υ.Πε. - Π.Ε.Δ.Υ. - ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ….., το ονοματεπώνυμο του ιατρού, την ειδικότητα, τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), καθώς και τον Αριθμό Μητρώου Τ.Σ.Α.Υ. π.χ. 1_ Δ._______Υ.Πε. - Π.Ε.Δ.Υ.- ΚΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ, Αργυρόπουλος Νίκος, Γεν. Ιατρός, Επιμ. Α΄, ΑΜΚΑ……, ΤΣΑΥ…..

ε) Σφραγίδα Ελεγκτή Ιατρού:

Η ορθογώνια σφραγίδα Ελεγκτή Ιατρού αποτελείται από τη φράση ...... Δ.Υ.Πε.- ΠΕΔΥ - ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ….., το ονοματεπώνυμο του ιατρού, την ειδικότητα- ΕΛΕΓΚΤΗΣ, τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), καθώς και τον Αριθμό Μητρώου ΤΣΑΥ. Π.χ. 1_ Δ.Υ.Πε. - Π.Ε.Δ.Υ.- ΚΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ, Παπαδόπουλος Ανδρέας, Γεν. Ιατρός, ΕΛΕΓΚΤΗΣ, ΑΜΚΑ……, ΤΣΑΥ…..

5. Υπεύθυνοι για τον συντονισμό της επιστημονικής λειτουργίας των Κέντρων Υγείας:

Ως Υπεύθυνοι των Κέντρων Υγείας για τον συντονισμό της επιστημονικής λειτουργίας τους, ορίζονται Διευθυντές βάσει των αναφερόμενων στα άρθρα 17 παρ. 2 και 18 παρ. 5 του Ν.1397/1983 όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις των νόμων 3172/2003 (αρ. 24), 4025/2011 (άρθρο 26), 4052/2012 (άρθρο 6) και 4058/2012 (άρθρο 41) σύμφωνα με τα οποία: «Υπεύθυνος για τον συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας είναι ιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας ή οδοντίατρος, ο οποίος κατέχει βαθμό Διευθυντή Ε.Σ.Υ. και ορίζεται με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ο αναπληρωτής του. Εάν στο Κέντρο Υγείας δεν υπηρετεί ιατρός με ειδικότητα γενικής ιατρικής ή παθολογίας, ο οποίος κατέχει οργανική θέση Διευθυντή Ε.Σ.Υ., ο Διοικητής της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας μπορεί να αναθέσει τον συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας στον αρχαιότερο ιατρό με ειδικότητα γενικής ιατρικής ή παθολογίας, ο οποίος πήρε το βαθμό του Διευθυντή με αναβάθμιση ή που κατέχει προσωποπαγή θέση. Εάν στο Κέντρο Υγείας δεν υπηρετεί ιατρός αυτών των ειδικοτήτων σε οργανική θέση Διευθυντή ή θέση Διευθυντή από αναβάθμιση ή σε προσωποπαγή θέση, ο Διοικητής της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας μπορεί να αναθέσει το συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας σε ιατρό άλλης ειδικότητας ή οδοντίατρο με βαθμό Διευθυντή και εφόσον δεν υπάρχουν, σε Επιμελητή Α' του Κέντρου Υγείας. Η θητεία του Υπεύθυνου για το συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας είναι τριετής. Με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας καθορίζονται οι ειδικότερες αρμοδιότητες, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του ως άνω υπεύθυνου».

6. Ελεγκτές Ιατροί Κέντρων Υγείας:

Σε κάθε Κέντρο Υγείας, ορίζεται κατ΄ εκτίμηση του Υπευθύνου για τον συντονισμό της επιστημονικής λειτουργίας του, τουλάχιστον ένας Ελεγκτής Ιατρός. Οι Υπεύθυνοι καθώς και οι Αναπληρωτές Υπεύθυνοι εκτελούν παράλληλα και χρέη Ελεγκτή Ιατρού σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Ελεγκτή Ιατρού.

7. Προσωπικό Μονάδων Υγείας:

Το σύνολο του προσωπικού που υπηρετεί με οποιαδήποτε πράξη Διοικητών Νοσοκομείων ή Υγειονομικών Περιφερειών, σε θέσεις εκτός της οργανικής του και η ισχύς της ανωτέρω έχει λήξει, υποχρεούται να επιστρέψει, άνευ ετέρου, στην οργανική του θέση. Την ίδια υποχρέωση, για επιστροφή στην οργανική του θέση, έχει το προσωπικό, άμα τη λήξει της σχετικής αποφάσεως. Εφεξής αντίστοιχες πράξεις θα εκδίδονται αποκλειστικά από τους αρμόδιους Διοικητές των οικείων Υ.Πε., οι οποίοι θα προβαίνουν στην μετακίνηση του πάσης φύσεως προσωπικού εντός της χωρικής αρμοδιότητάς τους σύμφωνα με τις υγειονομικές ανάγκες της κάθε περιοχής, δίνοντας σαφή προτεραιότητα στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Μονάδων Υγείας.

8. Ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου:

Oι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου (υπόχρεοι και με θητεία), οι οποίοι θα διορίζονται εφεξής, μετά από προκηρύξεις και προσκλήσεις του Τμήματος Γ΄ της Διεύθυνσης Προσωπικού Νομικών Προσώπων του Υπουργείου, θα υπογράφουν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας ενώπιον του αρμοδίου οργάνου το οποίο θα αναφέρεται στην απόφαση διορισμού τους.

Η οριζόμενη στην με αρ. Υ10γ/οικ.135825/9-12-2011 (ΦΕΚ 3138/Β΄) Υπουργική Απόφαση διαδικασία και οργάνωση της μηνιαίας υποχρεωτικής εκπαιδευτικής εξάσκησης των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου παραμένει σε ισχύ. Οι ανωτέρω ιατροί, εκπαιδεύονται υποχρεωτικά τον πρώτο εκ της δωδεκάμηνης υπηρεσίας τους μήνα, στα Νοσοκομεία Αναφοράς.

Η απόφαση παράτασης της θητείας των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν.4208/2013 (ΦΕΚ 252/Α΄) θα διενεργείται κατόπιν εισηγήσεως του Διοικητή της αρμόδιας Υ.Πε..

Η απόφαση απόσπασης των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου για τις ανάγκες των νοσοκομείων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 20 του Ν. 1963/91 (ΦΕΚ 138_΄) θα διενεργείται κατόπιν εισηγήσεως του οικείου Διοικητή της Υ.Πε..

Η έγγραφη ενημέρωση περί των κενών και κενούμενων θέσεων των Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας, προκειμένου το Τμήμα Γ΄ της Δ/νσης Προσωπικού Νομικών Προσώπων να τις συμπεριλάβει στις προκηρύξεις για την κάλυψη τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν.4208/13 (ΦΕΚ 252/Α΄), θα λαμβάνει χώρα από τον Διοικητή της αρμόδιας Υ.Πε., προς το προαναφερόμενο Τμήμα.

Οι χορηγούμενες βεβαιώσεις του χρόνου υπηρεσίας υπαίθρου θα εκδίδονται στο εξής από την αρμόδια Δ.Υ.Πε..

9. Εφημερίες Μονάδων Υγείας:

Ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 3 παρ. 8 του Ν. 4238/2014 και συγκεκριμένα: «…8.

Οι δομές του Π.Ε.Δ.Υ. δύναται να λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση και 7 ημέρες την εβδομάδα. Με αποφάσεις των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών καθορίζονται οι ημέρες, το ωράριο λειτουργίας, ο τρόπος και η αναγκαιότητα διενέργειας εφημεριών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Μέχρι την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων οι ως άνω δομές εξακολουθούν να λειτουργούν με το υφιστάμενο καθεστώς και τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία αυτών δύναται να συμπεριλαμβάνονται στα μηνιαία προγράμματα εφημεριών των νοσοκομείων, των οποίων αποτελούσαν, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, αποκεντρωμένες μονάδες».

10. Ιατροί Υποδοχής Κέντρων Υγείας:

Σε κάθε Κέντρο Υγείας και Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας ορίζεται από τον Υπεύθυνο για τον συντονισμό της επιστημονικής λειτουργίας αυτού, τουλάχιστον ένας Ιατρός Υποδοχής, ειδικότητας κατά προτεραιότητα Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, ο οποίος θα δέχεται αποκλειστικά έκτακτα, μη προγραμματισμένα περιστατικά. Στις αρμοδιότητες του Ιατρού Υποδοχής εμπίπτουν η εξέταση, η συνταγογράφηση, η παραπομπή για εξετάσεις, καθώς και η παραπομπή σε ειδικούς ιατρούς συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή ειδικούς ιατρούς Δημοσίου Νοσοκομείου του ΕΣΥ. Οι Ιατροί Υποδοχής εξαιρούνται των προγραμματισμένων ραντεβού.

11. Δυνατότητα παραπομπής:

Το σύνολο των ιατρών των Μονάδων Υγείας δύναται να εκδίδει παραπεμπτικά σημειώματα για εξετάσεις, να παραπέμπει σε ειδικούς ιατρούς συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή σε ειδικούς ιατρούς Δημοσίου Νοσοκομείου του Ε.Σ.Υ.

12. Υπηρεσιακά Συμβούλια:

Αναφορικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές του προσωπικού των Μονάδων Υγείας, αυτό υπάγεται από τη δημοσίευση του Ν. 4238/2014 στην αρμοδιότητα καθώς και τα αντίστοιχα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Δ.Υ.Πε.. Σημειώνεται ότι τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων οφείλουν να μεταφερθούν στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Προσωπικού των Δ.Υ.Πε. έως τις 31-12-2014. Έως τότε θα εξακολουθούν να τηρούνται στα Νοσοκομεία Αναφοράς.

13. Επιστημονικά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας:

Σύμφωνα με το άρθρο 6Α του Ν.3329/2005, όπως προστέθηκε με το άρθρο 26 παρ. 3 του Ν.4025/2011: «Σε κάθε Δ.Υ.Πε. συνιστάται ένα Επιστημονικό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που αποτελείται από πέντε μέλη. Το Επιστημονικό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συγκροτείται από: α) Τον Υποδιοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως Πρόεδρο β) Τρείς (3) Υπεύθυνους για τον συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας των Κέντρων Υγείας αρμοδιότητας της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, που εκλέγονται από όλους τους Υπευθύνους για τον συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας των Κέντρων Υγείας αρμοδιότητας της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας. γ) Έναν εκπρόσωπο του προσωπικού, πλην ιατρών, των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων αρμοδιότητας τους, κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, που εκλέγεται από όλο το προσωπικό, πλην ιατρών, των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων αρμοδιότητάς του, κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ». Επίσης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 44 του Ν. 4025/2011: «Μέχρι την πρώτη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της παραγράφου 3 του άρθρου 26 του παρόντος: α) Οι τρείς Υπεύθυνοι για το συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας των Κέντρων Υγείας ορίζονται από τον Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας μεταξύ των πέντε Υπεύθυνων για το συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας Κέντρων Υγείας, οι οποίοι έχουν τον περισσότερο χρόνο άσκησης των συγκεκριμένων καθηκόντων. β) Ο εκπρόσωπος του προσωπικού, πλην ιατρών, ορίζεται από τον Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας μεταξύ του προσωπικού κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ με Α΄ βαθμό, των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων αρμοδιότητάς τους...».

14. Μισθοδοσία, λειτουργικές δαπάνες και λοιπά ζητήματα:

Σε ότι αφορά την εκκαθάριση της τακτικής μισθοδοσίας, τις πρόσθετες αμοιβές (εφημερίες, υπερωρίες, νυχτερινά και εξαιρέσιμα) του προσωπικού, τον εφοδιασμό των Μονάδων Υγείας με όλα τα απαραίτητα για την λειτουργία τους υλικά (πχ φάρμακα, αντιδραστήρια, κλπ), την οικονομική διαχείριση καθώς και την διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 4238/2014 και ειδικότερα:

Α) Μισθοδοσία προσωπικού:

Για την απρόσκοπτη καταβολή των αποδοχών και αποζημιώσεων (τακτική μισθοδοσία, πρόσθετες αμοιβές, εφημερίες, νυχτερινά και εξαιρέσιμα) του ιατρικού/οδοντιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των Μονάδων Υγείας προβλέπεται η εκκαθάριση αυτών να εξακολουθήσει να διενεργείται από τα Νοσοκομεία Αναφοράς έως και την 31-12-2014. Οι ανωτέρω διαδικασίες θα διενεργούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δ.Υ.Πε. από την 1-1-2015.

Ειδικότερα στην παράγραφο 3 του άρθρου 21 του Ν. 4238/2014 ορίζεται ότι: «3. Ειδικά για το ιατρικό/οδοντιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που υπηρετεί και κατέχει θέσεις στα Κέντρα Υγείας και τις αποκεντρωμένες μονάδες τους, τα οποία μεταφέρονται και αποτελούν αποκεντρωμένες μονάδες των Δ.Υ.Πε., σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 2 του παρόντος, η εκκαθάριση των τακτικών αποδοχών εξακολουθεί έως και 31.12.2014 να διενεργείται κανονικά από τα νοσοκομεία, των οποίων αποτελούσαν αποκεντρωμένες μονάδες τους. Από 1.1.2015, οι τακτικές αποδοχές του προσωπικού αυτού εκκαθαρίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δ.Υ.Πε. Για τις πρόσθετες αμοιβές, εφημερίες, νυχτερινά και εξαιρέσιμα εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 45 του ν. 4071/2012 (Α΄ 85) και οι αποζημιώσεις αυτές εκκαθαρίζονται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014 από τα νοσοκομεία».

Β) Λειτουργικές δαπάνες και εφοδιασμός με φαρμακευτικό, υγειονομικό και λοιπό υλικό:

Για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και τον ομαλό εφοδιασμό πάσης φύσεως υλικών (πχ φάρμακα, αντιδραστήρια, υγειονομικό υλικό, κλπ) των Μονάδων Υγείας, τα Νοσοκομεία Αναφοράς, υποχρεούνται έως και την 31-12-2014 να διαθέτουν τις απαραίτητες ποσότητες προς κάλυψη των πραγματικών τους αναγκών.

Περαιτέρω, οι υπηρεσίες των Νοσοκομείων Αναφοράς εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις Μονάδες Υγείας για τη συντήρηση και επισκευή του εξοπλισμού, των υποδομών και εγκαταστάσεών τους καθώς και για κάθε άλλη παροχή υπηρεσιών (πχ φύλαξη, καθαριότητα, κλπ) έως και την 31-12-2014.

Επισημαίνεται ότι όλες οι ανωτέρω δαπάνες επιβαρύνουν έως και την 31-12-2014 αντιστοίχως τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων Αναφοράς.

Συγκεκριμένα στην παράγραφο 4 του άρθρου 21 του Ν. 4238/2014 ορίζεται ότι: «4. Οι πάσης φύσεως λειτουργικές δαπάνες των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων αυτών, καθώς και των Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών Π.Φ.Υ. που εντάσσονται στις Δ.Υ.Πε. και αποτελούν αποκεντρωμένες μονάδες αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, βαρύνουν τις πιστώσεις του προϋπολογισμού των κλειστών – σφαιρικών προϋπολογισμών εσόδων -εξόδων των Δ.Υ.Πε.. Οι αντίστοιχες πιστώσεις που είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, καθώς και στον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για το σκοπό αυτόν από 1.1.2015 μεταφέρονται και εγγράφονται στους προϋπολογισμούς των Δ.Υ.Πε.. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δ.Υ.Πε. αναλαμβάνουν τη σύνταξη και εκτέλεση του προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2015, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τα απολογιστικά στοιχεία των ανωτέρω μονάδων για τα έτη 2013 και 2014, την κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος προμηθειών και υπηρεσιών, τη διενέργεια των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών για τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και την ευθύνη ενταλματοποίησης και εκκαθάρισης των δαπανών αυτών».

Ενώ στην παράγραφο 5 άρθρου 21 του Ν. 4238/2014 ορίζεται ότι: «5. Για λόγους εύρυθμης λειτουργίας και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, καθώς και οι μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. που μεταφέρονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και αποτελούν αποκεντρωμένες μονάδες των Δ.Υ.Πε., εξακολουθούν με την υφιστάμενη διαδικασία έως και τις 31.12.2014, να εφοδιάζονται με πάσης φύσεως φαρμακευτικό, υγειονομικό και λοιπό υλικό, καθώς και κάθε είδους παροχή υπηρεσιών, αντιστοίχως από τα νοσοκομεία διασύνδεσης και τις υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Οι δαπάνες αυτές, επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., από τους οποίους εξακολουθεί να διενεργείται η ενταλματοποίηση και εκκαθάριση των δαπανών αυτών, σύμφωνα με τα σχετικά παραστατικά, που θα εκδοθούν έως την ως άνω αναφερόμενη ημερομηνία. Μετά από γνώμη των Δ.Υ.Πε., εκτελούνται κανονικά, υφιστάμενες συμβάσεις, καθώς επίσης και τυχόν διαγωνιστικές διαδικασίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι οποίες συνεχίζουν έως την ολοκλήρωσή τους».

Γ) Νόμιμη εκπροσώπηση:

Ρυθμίζεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 21 του Ν. 4238/2014 ως εξής: «9. Η νόμιμη εκπροσώπηση των μονάδων που μεταφέρονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, δικαστική και εξώδικη ανήκει στους διοικητές των οικείων Υγειονομικών Περιφερειών. Εκκρεμείς δίκες που αφορούν διαφορές ή υποθέσεις των εντασσομένων μονάδων, του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που μετατάσσεται ή μεταφέρεται, συνεχίζονται από τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.Πε.), χωρίς να επέρχεται διακοπή δίκης. Δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται ισχύουν έναντι των Δ.Υ.Πε. …Εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που μεταφέρεται ή μετατάσσεται συνεχίζονται από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα των Δ.Υ.Πε.. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής έχουν ανάλογη εφαρμογή και για το προσωπικό των Κέντρων Υγείας, και των αποκεντρωμένων μονάδων που εντάσσονται στις Δ.Υ.Πε.».

Δ) Κινητή και ακίνητη περιουσία των Μονάδων Υγείας:

Ρυθμίζεται στην παράγραφο 10 του άρθρου 21 του Ν. 4238/2014 ως εξής: «10. Στις Δ.Υ.Πε., περιέρχεται αυτοδικαίως, κατά κυριότητα, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου, το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας που νέμονται και κατέχουν τα Κέντρα Υγείας και οι αποκεντρωμένες μονάδες τους». Ως εκ τούτου επιβάλλεται να γίνει καταγραφή των πάσης φύσεως αναλωσίμων υλικών, ειδών εξοπλισμού και λοιπών παγίων ώστε να ενσωματωθούν στις αντίστοιχες διαχειρίσεις των οικείων Δ.Υ.Πε. προκειμένου να καταστεί εφικτή στη συνέχεια η λογιστική παρακολούθηση αυτών. Για το λόγο αυτό συγκροτούνται τριμελείς επιτροπές με αποφάσεις των Διοικητών των εκάστοτε Υγειονομικών Περιφερειών για κάθε Κέντρο Υγείας, οι οποίες θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 496/74 καθώς και τους λοιπούς ισχύοντες διαχειριστικούς κανόνες.

Επισημαίνεται, όπως προκύπτει από το σύνολο των ως άνω αναφερομένων διατάξεων, ότι τα Κέντρα Υγείας με τις αποκεντρωμένες μονάδες τους και τις θέσεις που έχουν συσταθεί σε αυτά, έχουν μεταφερθεί εκ του νόμου στις αντίστοιχες Δ.Υ.Πε. από την δημοσίευση του Ν. 4238/2014 και οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να προβούν στην πλήρη εφαρμογή των οριζομένων σε αυτόν.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ

Συννημένα: Παράρτημα με απεικόνιση πέντε (5) σφραγίδων για τη λειτουργία των Μονάδων Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ.

Συνημμένα (.pdf)

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671