ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Εσωτερικών Εγκύκλιος 11/16.04.2014 (Αρ. Πρωτ. Φ.130181/10322)

Τροποποιήσεις Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (Ν.4251/2014).

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ

ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

Tαχ. δ/νση: Σταδίου 31, Αθήνα

Tαχ. Κώδικας: 105 59

Πληροφορίες: Χρήστος Σαριτζόγλου

Μαρία Ξανθοπούλου

Τηλ: 213-136-1692, 213-136-1632

Fax: 2131361603, 2131361616

Ηλεκ. ταχυδ.: omogen@ypes.gr

Αθήνα, 16/4/2014

Αρ. πρωτ. Φ.130181/10322

Εγκύκλιος αρ. 11

ΑΔΑ: BIHNN-NNY

Προς:

Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας Γενικές Διευθύνσεις Εσωτερικής Λειτουργίας Διευθύνσεις Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικών Υποθέσεων: (για ενημέρωση Τμημάτων Πολιτογράφησης/ Αστικής Κατάστασης, Τμημάτων Ιθαγένειας καθώς και Τμημάτων Δημοτολογίων και Ληξιαρχείων χωρικής τους αρμοδιότητας)

Κοιν.:Όπως ο πίνακας αποδεκτών

Θέμα: Τροποποιήσεις Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (Ν.4251/2014)

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε ο Ν.4251/2014 (ΦΕΚ 80/Α/1-4-2014) «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις», με το άρθρο 142 (Θέματα Ιθαγένειας) του οποίου, επέρχονται σειρά από σημαντικές και καινοτόμες αλλαγές στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (Ν. 3284/2004).

Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται, προς ενημέρωσή σας, οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων του νέου νόμου, ως ακολούθως:

Α. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Με την παρ. 2. του άρθρου 142 του Ν.4251/2014 ορίζεται ότι στην παρ. 1 του άρθρου 6 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του Ν.3838/2010, προστίθεται δεύτερο εδάφιο σύμφωνα με το οποίο, οι ομογενείς αλλοδαποί εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης πολιτογράφησης.

Συνεπώς, όλοι οι ομογενείς αλλοδαποί μη κάτοχοι Ε.Δ.Τ.Ο. (καθώς οι ομογενείς κάτοχοι Ε.Δ.Τ.Ο. έχουν ήδη απαλλαχθεί από την υποχρέωση αυτή Βάσει του άρθρου 23 του Ν.3838/2010) και ανεξάρτητα από το είδος της άδειας διαμονής με την οποία είναι εφοδιασμένοι, απαλλάσσονται της υποχρέωσης να υποβάλουν δήλωση πολιτογράφησης στο δήμο διαμονής τους και θα υποβάλλουν την αίτηση πολιτογράφησης μαζί με τα απαιτούμενα ανά περίπτωση δικαιολογητικά, απευθείας στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης της χώρας.

Β. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ Ε.Δ.Τ.Ο.

Με τη περίπτωση (β) της παρ. 9 του άρθρου 142 του Ν.4251/2014 αντικαθίσταται η παρ. 3 του άρθρου 23 του Ν.3838/2010 και ορίζεται ότι για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας απαιτείται η δημοσίευση περίληψης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ενώ η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από τη δημοσίευση της ανωτέρω απόφασης, μη εφαρμοζόμενου αναλόγως του άρθρου 9 (περί ορκωμοσίας) του ίδιου Κώδικα.

Συνεπώς, όλοι οι ομογενείς κάτοχοι Ε.Δ.Τ.Ο. παύουν να καλούνται σε ορκωμοσία και αποκτούν πλέον την ελληνική ιθαγένεια από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, περίληψης της απόφασης πολιτογράφησης με την οποία έγινε δεκτό το αίτημά τους. Παράλληλα στις διατάξεις της περ. γ της ίδιας παραγράφου και άρθρου ορίστηκε ότι η κατάργηση της δόσης του όρκου εφαρμόζεται και στις εκκρεμείς αιτήσεις.

Η κατάργηση της υποχρέωσης ορκωμοσίας αφορά όλες τις υποθέσεις πολιτογράφησης, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 23, η διαδικασία των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί με τη δόση του σχετικού όρκου, καταλαμβάνοντας, σε κάθε περίπτωση, και τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι οικείες αποφάσεις πολιτογράφησης έχουν δημοσιευτεί πριν την 1/4/2014 (ημερομηνία δημοσίευσης του Ν.4251/2014).

Διευκρινίζεται ότι μετά την προαναφερθείσα δημοσίευση, ακολουθεί χωρίς περαιτέρω διαδικασίες, η έκδοση απόφασης δημοτολογικής έγγραφης του ενδιαφερόμενου καθώς και τυχόν ανήλικων {και άγαμων) τέκνων του, τα οποία αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια αυτοδικαίως από την ημερομηνία δημοσίευσης της περίληψης απόφασης πολιτογράφησης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, Βάσει των διατάξεων του άρθρου 11 (περί κτήσης ελληνικής ιθαγένειας από τέκνα πολιτογραφημένου) του Ν.3284/2004 το οποίο ισχύει ως έχει.

Υπενθυμίζεται ότι, σε συνέχεια προγενέστερου έγγραφου μας το οποίο σας έχει κοινοποιηθεί (Φ. 130181/18146/5-7-2013) όσοι ομογενείς αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια βάσει του άρθρου 23 του Ν.3838/2010 η κτήση αυτής θα εξακολουθεί να αποδεικνύεται Βάσει πιστοποιητικών εγγραφής στα δημοτολόγια των Δήμων της χώρας, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στο άρθρο 27 (περί πιστοποιητικών ελληνικής ιθαγένειας) του Ν.3284/2004, αλλά ο υπολογισμός της προθεσμίας δήλωσης της μεταβολής της ιθαγένειας και των λοιπών κατά περίπτωση στοιχείων στις αρμόδιες υπηρεσίες Ληξιαρχείων, άρχεται από την ημερομηνία έκδοσης απόφασης εγγραφής στο δημοτολόγιο του οικείου Δήμου.

Γ. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Με τη περίπτωση (α) της παρ. 9 του άρθρου 142 του Ν.4251/2014 τροποποιείται το άρθρο 23 του Ν.3838/2010 με τη προσθήκη περίπτωσης (ε) σύμφωνα με την οποία στα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με την αίτηση πολιτογράφησης, προστίθεται υπεύθυνη δήλωση με το όνομα και επώνυμο του ομογενούς, όπως επιθυμεί να αναγράφονται στην απόφαση πολιτογράφησης. Εν συνεχεία αναφέρεται ότι ο ομογενής δύναται, εφόσον το επιθυμεί, να προχωρήσει σε εξελληνισμό του κύριου ονόματος και του επωνύμου του, δηλαδή να ζητήσει:

- τη μετατροπή σε ελληνική εκδοχή της κατάληξης τους

την ορθή απόδοση τους στην ελληνική γλώσσα που λόγω της χρήσης υποκοριστικού ή λόγω

του αλφαβήτου της χώρας προέλευσης τους δεν έχουν αποδοθεί ορθώς ή

- τη μετατροπή της ορθογραφίας τους

Βάσει των ανωτέρω ρυθμίσεων, οι ομογενείς κάτοχοι Ε.Δ.Τ. Ο. θα μπορούν εφεξής να διευκρινίζουν με υπεύθυνη δήλωση τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να αναγράφονται το όνομα και το επώνυμο τους (στην ονομαστική και με πεζά-τονισμένα γράμματα) στην απόφαση πολιτογράφησης. Ταυτόχρονα και μόνο εφόσον το επιθυμούν, με την ίδια υπεύθυνη δήλωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν και εξελληνισμό του ονόματος και του επωνύμου τους (όχι όμως και των στοιχείων των γονέων τους).

Τονίζεται ότι με τη νέα αυτή διαδικασία δεν επιτρέπεται η ριζική αλλαγή του ονόματος ή του επωνύμου ή και των δύο μαζί, ενώ είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό αίτημα αλλαγής στοιχείων μετά την έκδοση της απόφασης πολιτογράφησης, καθώς παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα εξελληνισμού των ονοματεπωνυμικών στοιχείων του πολιτογραφηθέντος κατά το χρόνο της δημοτολογικής του εγγραφής, Βάσει της παρ. 6.27 του άρθρου 94 του Ν. 3852/2010.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται και νια τις εκκρεμείς αιτήσεις πολιτογράφησης, όπου στην περίπτωση αυτή ως τέτοιες εύλογα νοούνται εκείνες νια τις οποίες δεν έχει ακόμα εκδοθεί απόφαση πολιτογράφησης. Συνεπώς, σε περίπτωση που ο ομογενής αλλοδαπός του οποίου εκκρεμεί η αίτηση προσέλθει στην υπηρεσία σας προ της έκδοσης της απόφασης πολιτογράφησης του, τότε δικαιούται να καταθέσει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση με τον επιθυμητό τρόπο αναγραφής των ονοματεπωνυμικών του στοιχείων και η υπηρεσία υποχρεούται να την παραλάβει.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η συμπλήρωση της ανωτέρω υπεύθυνης δήλωσης είναι εφεξής υποχρεωτική για κάθε ενδιαφερόμενο ο οποίος υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης, ακόμα και αν τα ονοματεπωνυμικά στοιχεία που δηλώνει είναι ταυτόσημα με τα στοιχεία που αναφέρονται στη μετάφραση του πιστοποιητικού γέννησης ή της οικείας ληξιαρχικής πράξης για όσους έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, καθώς για τη διευκόλυνσή των αιτούντων και των υπηρεσιών σας, όλες οι πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση του αιτούντος, θα αναφέρονται στην ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, προσαρμοσμένο υπόδειγμα της οποίας παρατίθεται στο παράρτημα της παρούσας εγκυκλίου. Διευκρινίζεται ότι η υπεύθυνη δήλωση είναι υποχρεωτικό να φέρει βεβαίωση γνησίου της υπογραφής του ενδιαφερόμενου μόνο εφόσον υποβάλλεται στις υπηρεσίες σας ταχυδρομικώς ή μέσω εξουσιοδοτημένου τρίτου προσώπου ενώ δεν απαιτείται βεβαίωση γνησίου της υπογραφής όταν η υπεύθυνη δήλωση προσκομίζεται αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον αιτούντα, εφόσον εξακριβώνεται η ταυτότητα του από την ίδια την υπηρεσία.

Στο τέλος της παρούσης παρατίθενται πίνακες με ενδεικτικές περιπτώσεις προκειμένου να γίνει σαφής η λογική της νέας διάταξης και να προσδιοριστεί το εύρος εφαρμογής της.

Δεν γίνονται δεκτά (και ως εκ τούτου δεν λαμβάνονται καν υπόψη από τις υπηρεσίες σας), στοιχεία που δηλώνονται από τους αιτούντες, με την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση τα οποία αφορούν αίτημα αλλαγής άλλων πληροφοριών σχετικά με τον τόπο ή την ημερομηνία γέννησης τους, αίτημα αλλαγής ονοματεπωνυμικών στοιχείων του ενός ή και των δύο γονέων τους.

Στην περίπτωση που ο αιτών έχει ανήλικα τέκνα που έχουν γεννηθεί στην αλλοδαπή, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι εάν αυτά είναι ήδη δημοτολογημένα, ουδεμία αλλαγή στοιχείων μπορεί να γίνει δεκτή μέσω υπεύθυνης δήλωσης, δεδομένου ότι δεν υφίσταται αρμοδιότητα ελληνικών διοικητικών ή δικαστικών αρχών να προβούν σε διόρθωση ληξιαρχικών πράξεων που έχουν συνταχθεί στην αλλοδαπή.

Στην περίπτωση όμως που ο αιτών έχει ανήλικα τέκνα που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και είναι ήδη δημοτολογημένα, θα πρέπει μετά την έκδοση της δημοτολογικής εγγραφής (και κατά προτίμηση πριν την ολοκλήρωση της εγγραφής του στο Δήμο), να προβεί εμπρόθεσμα σε όλες τις αναγκαίες μεταβολές στην οικεία ληξιαρχική πράξη γέννησης ημεδαπής αρχής του τέκνου του, ώστε να γίνουν στη συνέχεια οι αντίστοιχες μεταβολές της εγγραφής του τέκνου στην οικογενειακή τους μερίδα.

Η εγκύκλιος υπ' αρ. 52/Φ.130181/34405/13-12-2012 (ΑΔΑ: Β4ΜΒΝ-ΖΜ1) παραμένει σε ισχύ και εφαρμόζεται πλέον υπό το πρίσμα των αλλαγών και σε συνδυασμό με τις οδηγίες που εμπεριέχονται στην παρούσα εγκύκλιο.

Παρακαλούμε για την εφαρμογή της παρούσας εγκυκλίου και της απαρέγκλιτης χρήσης των νέων υποδειγμάτων εντύπων και εγγράφων. Σε περίπτωση ευλόγων αμφιβολιών ή ανάγκης παροχής οδηγιών για περιπτώσεις που απαιτούν ειδικότερο χειρισμό, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με τη Διεύθυνση Ιθαγένειας (omogen@ypes.gr , ithagenia@ypes.gr ).

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ

Ε. ΣΥΡΙΓΟΣ

Συνημμένα (.pdf)

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671