ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 16/04/2014)

Ως επιτηδευματίες θα φορολογηθούν ομολογιούχοι, επενδυτές.

Ειδήσεις – Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ως επιτηδευματίες θα φορολογηθούν ομολογιούχοι, επενδυτές

Ελεύθεροι επαγγελματίες θα θεωρούνται, υπό προϋποθέσεις, όσοι επενδυτές αγοράζουν μετοχές εισηγμένων εταιρειών, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια και παράγωγα. Οπως προκύπτει από την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη οι επενδυτές-φορολογούμενοι θα θεωρούνται επιτηδευματίες και θα φορολογούνται για το εισόδημα που αποκτούν από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές με συντελεστή 26% χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία ανάλογα με τις συναλλαγές και τις αγορές που κάνουν. Οπως τονίζεται στην απόφαση οι ανωτέρω επενδυτές θα μπορούν να εκπίπτουν από το εισόδημά τους τα έξοδα των συναλλαγών (προμήθειες), ενώ θα αναγνωρίζονται και οι ζημίες εφόσον αυτές προκύπτουν. Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος επιτηδευματίας είναι δύο, τα οποία πρέπει να ισχύουν αθροιστικά. Ειδικότερα με συντελεστή 26% θα φορολογούνται οι επενδυτές που:

• Πραγματοποίησαν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10 συναλλαγές επί των τίτλων, συνολικής αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ανά τρίμηνο, στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων. Το παραπάνω ποσό, αφορά τον μέσο όρο στα τέσσερα τρίμηνα του έτους και όπως υπογραμμίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες αφορά συνολικές συναλλαγές 1 εκατ. ευρώ.

• Η αξία χαρτοφυλακίου των τίτλων αυτών του φορολογούμενου, οριζόμενου ως καταθέσεις μετρητών συν τίτλους, υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, σε μία τουλάχιστον χρονική στιγμή στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι η απόφαση του κ. Μαυραγάνη δεν είναι ξεκάθαρη και ότι χρειάζονται πρόσθετες διευκρινίσεις. Για παράδειγμα αναφέρουν ότι στη σχετική απόφαση δεν διευκρινίζεται εάν θα προσμετρούνται στις συναλλαγές οι δημόσιες εγγραφές. Τέλος, στην απόφαση ορίζεται ότι ο αριθμός και η αξία συναλλαγών, καθώς και η αξία χαρτοφυλακίου καθορίζονται από τα δικαιολογητικά έγγραφα συναλλαγών και τήρησης χαρτοφυλακίου των τίτλων αυτών του φορολογούμενου, τα οποία εκδίδει η χρηματιστηριακή εταιρεία ή το πιστωτικό ίδρυμα κατά την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών προς τον φορολογούμενο.

Πηγή: Καθημερινή

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671