ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 11/04/2014)

Παραλαβή πινακίδων ΙΧ με καταβολή τελών για τους υπόλοιπους μήνες του έτους.

Ειδήσεις – Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Επιστροφή πινακίδων με μειωμένα τέλη κυκλοφορίας

Τροπολογία, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσει τις πινακίδες των ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων τους ή μηχανών και θέλουν τώρα να τα θέσουν σε κυκλοφορία ξανά, να το πράξουν καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο υπόλοιπο του έτους, κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό παρέχει ένα ισχυρό κίνητρο σε όσους έθεσαν σε ακινησία τα οχήματά τους να τα κυκλοφορήσουν ξανά και με τον τρόπο αυτό να ενισχυθεί ο κρατικός προϋπολογισμός κατά περίπου 15 εκατ. ευρώ. Ποσό, το οποίο προκύπτει από την εκτίμηση πως θα τεθεί σε κυκλοφορία και πάλι περί το 25% των οχημάτων που οι κάτοχοί τους κατέθεσαν τις πινακίδες τους.

Αν και δεν πρόκειται να ψηφιστεί τώρα (κρίθηκε εκπρόθεσμη και θα επανακατατεθεί σύντομα), το περιεχόμενό της δεν αναμένεται να αλλάξει. Στο πλαίσιο αυτό, η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι «εξαιρετικά, σε περίπτωση άρσης ακινησίας οχήματος, αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, εντός του έτους 2014, τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος αυτό καταβάλλονται αναλογικά μόνο για τους υπόλοιπους μήνες του έτους, συμπεριλαμβανομένου και του μήνα εντός του οποίου γίνεται η άρση της ακινησίας (αντί για την καταβολή του ετήσιου ποσού που ισχύει σήμερα)».

Μάλιστα, παρέχονται διευκρινίσεις και επί της διαδικασίας. «Με πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης διαπιστώνεται το οφειλόμενο ποσό με βάση την ακριβή ημερομηνία της άρσης ακινησίας και τίθεται εκ νέου σε κυκλοφορία το όχημα».

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από τη ρύθμιση για την αναλογική, κατά μήνα, καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2014, «δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς εξαρτάται από τη συμπεριφορά των ιδιοκτητών ακινητοποιημένων ιδιωτικής χρήσεως αυτοκινήτων και μοτοσικλετών», όπως αναφέρεται. Ωστόσο, εκτιμάται πως η ρύθμιση αυτή «θα αποτελέσει κίνητρο για την άρση ακινησίας του 25% των ακινητοποιημένων οχημάτων, γεγονός που θα οδηγήσει σε εφάπαξ αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ, περίπου».

Πηγή: Καθημερινή

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671