ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ."
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Αρ. Πρωτ.: Δ17 Ε 5008924 ΕΞ 2014/10.04.2014

Διευκρινήσεις ως προς την εφαρμογή των δασμών αντιντάμπινγκ και των αντισταθμιστικών δασμών.

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤ ΙΑ

ΥΠΟΥΡ ΓΕ ΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ Γ ΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ Τ ΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.

Δ/ΝΣΗ 17Η ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΗ

ΤΜΗΜΑ Ε ΄

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10

101 84 Αθήνα

Πληροφορίες : Μ. Λύτρα - Μ. Νέγρη - Δ.

Ζορμπάνος

Τηλέφωνο : 210 69.87.480 /475

FAX : 210 69.87.489

Email : customs.valuedump@2001.syzefxis.gov.gr

Αθήνα, 10 Απριλίου 2014

Αρ. Πρωτ.: Δ17 Ε 5008924 ΕΞ 2014

ΑΔΑ: ΒΙΗΔΗ-ΤΥ4

ΠΡΟΣ: Όπως Π. Δ.

ΘΕΜΑ : «Διευκρινήσεις ως προς την εφαρμογή των δασμών αντιντάμπινγκ και των αντισταθμιστικών δασμών»

Αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Α. Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, εξέδωσε τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 με τον οποίο καθορίστηκαν λεπτομερείς κανόνες για τα προϊόντα που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Κοινότητας και προκαλούν ζημία στην Κοινοτική παραγωγή.

Β. Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο επιδοτήσεων εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, εξέδωσε τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 597/2009 με τον οποίο καθορίστηκαν λεπτομερείς κανόνες για τη αντιστάθμιση των επιδοτήσεων αυτών.

Από τους ανωτέρω κανονισμούς προκύπτουν τα ακόλουθα:

1. Δασμός αντιντάμπινγκ επιβάλλεται σε κάθε προϊόν που αποτελεί αντικείμενο ντάμπινγκ, όταν τίθεται σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ένωση, δηλ. όταν η τιμή εξαγωγής του στην Ένωση είναι χαμηλότερη από μια συγκρίσιμη τιμή του ομοειδούς προϊόντος, όπως έχει καθοριστεί στη χώρα εξαγωγής, κατά τις συνήθεις εμπορικές πράξεις.

2. Αντισταθμιστικός δασμός επιβάλλεται κατά της επιδότησης που έχει χορηγηθεί σε οποιοδήποτε προϊόν τρίτης χώρας, που η θέση του σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ένωση προκαλεί ζημία στους παραγωγούς της.

3. Κατόπιν καταγγελίας κινείται διαδικασία έρευνας από την Επιτροπή προκειμένου να διαπιστωθεί το ντάμπινγκ, η έκταση των επιδοτήσεων και κυρίως η ζημία που επιφέρουν οι εισαγωγές των προϊόντων αυτών στην κοινοτική παραγωγή.

4. Οι δασμοί αντιντάμπινγκ και οι αντισταθμιστικοί δασμοί, προσωρινοί και οριστικοί, επιβάλλονται με κανονισμό και εισπράττονται από τα κράτη μέλη με την μορφή, στο ύψος και με βάση τα κριτήρια που προβλέπει ο εκάστοτε κανονισμός, όταν τα εμπορεύματα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ένωση.

Οι δασμοί αυτοί είναι δυνατόν να επιβάλλονται βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από την έρευνα, είτε προς χώρες εξαγωγής – καταγωγής είτε σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις των χωρών αυτών.

5. Οι δασμοί αντιντάμπινγκ και οι αντισταθμιστικοί δασμοί εισπράττονται ανεξάρτητα των τελωνειακών δασμών, των φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στις εισαγωγές.

6. Όταν έχουν επιβληθεί για ένα προϊόν δασμοί αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικοί δασμοί, τότε ο εκάστοτε κανονισμός με τον οποίο επιβάλλονται, καθορίζει εάν εισπράττεται είτε μόνο ο ένας εκ των δύο είτε και οι δύο ταυτόχρονα σε συγκεκριμένη όμως αναλογία, ώστε το συνολικό ύψος να μην ξεπερνά το οριζόμενο βάσει του κανονισμού ποσοστό, το οποίο και αντικατοπτρίζει την ζημία που προκλήθηκε στην κοινοτική παραγωγή.

Όταν επιβάλλονται προσωρινοί δασμοί, απαιτείται παροχή εγγύησης για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων στην Ένωση.

Η μέγιστη διάρκεια ισχύος των προσωρινών δασμών αντιντάμπινγκ δεν μπορεί να ξεπερνά τους εννέα μήνες και των αντίστοιχων αντισταθμιστικών τους τέσσερεις μήνες.

Όταν επιβληθεί οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ υψηλότερος από τον προσωρινό δασμό, η διαφορά δεν εισπράττεται. Αν ο οριστικός δασμός είναι χαμηλότερος από τον προσωρινό δασμό, εισπράττεται ο οριστικός δασμός και το υπόλοιπο του ποσού αποδεσμεύεται. Το ίδιο ισχύει και για τους αντισταθμιστικούς δασμούς.

7. Όταν η Επιτροπή έχει αποδεχθεί Ανάληψη υποχρεώσεων από εξαγωγέα, τότε οι προσωρινοί ή οι οριστικοί δασμοί δεν εφαρμόζονται για τις εταιρείες για τις οποίες έχει γίνει δεκτή Ανάληψη υποχρέωσης. Με τον όρο ανάληψη υποχρέωσης νοείται η ικανοποιητική οικειοθελής δέσμευση του εξαγωγέα για αναθεώρηση των τιμών του ή παύση των εξαγωγών του σε τιμές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ ή αντισταθμίσιμων επιδοτήσεων, ώστε η Επιτροπή να πεισθεί κατόπιν διαβουλεύσεων ότι εξαλείφθηκαν οι ζημιογόνες συνέπειες των ανωτέρω δασμών για την κοινοτική παραγωγή.

8. Όταν καταστρατηγείται η εμπορική και πρακτική διαδικασία μεταξύ τρίτων χωρών και της Κοινότητας, είτε με προϊόντα ελαφρά τροποποιημένα ώστε να καταταγούν σε κωδικούς που δεν υπόκεινται σε μέτρα εμπορικής πολιτικής, είτε με την αποστολή του προϊόντος που υπόκειται σε μέτρα μέσω τρίτων χωρών, είτε με εξαγωγή των προϊόντων στην Κοινότητα μέσω παραγωγών που επωφελούνται από χαμηλότερο ατομικό συντελεστή δασμού από αυτόν που εφαρμόζεται στα προϊόντα των κατασκευαστών, τότε η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από τις Τελωνειακές Αρχές να καταγράψουν τις επίμαχες εισαγωγές ξεκινώντας ταυτόχρονα έρευνα για τις εισαγωγές αυτές. Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και προκύψει επιβολή είτε δασμών αντιντάμπινγκ, είτε αντισταθμιστικών δασμών, τότε η εφαρμογή των μέτρων αυτών γίνεται αναδρομικά από την ημερομηνία που ξεκίνησε η καταγραφή.

Κατόπιν των ανωτέρω :

1. Εφιστάται η προσοχή στις Τελωνειακές Αρχές για την ορθή δασμολογική κατάταξη των εισαγόμενων αγαθών ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που δηλώνονται παραπλήσιοι κωδικοί της ίδιας δασμολογικής κλάσης που υπάγονται σε δασμούς αντιντάμπινγκ ή αντισταθμιστικούς δασμούς.

2. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύεται στις επωνυμίες των επιχειρήσεων που εμφανίζονται στα σχετικά παραστατικά (τιμολόγια, φορτωτικές κλπ.) ως εξαγωγείς προς την κοινότητα, καθόσον σε πολλές περιπτώσεις η διαφορά του επιβαλλόμενου δασμού μεταξύ επιχειρήσεων της ίδιας χώρας εξαγωγής είναι πολύ μεγάλη.

3. Οι Τελωνειακές Αρχές εισαγωγής πρέπει να εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταγωγή των αγαθών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο δασμού αντιντάμπινγκ ή αντισταθμιστικού δασμού, εφόσον αποστέλλονται από διαφορετική χώρα.

4. Επίσης σας επισημαίνουμε, ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο στις εισαγωγές εμπορευμάτων από την Τουρκία που συνοδεύονται από πιστοποιητικό ελεύθερης κυκλοφορίας A.TR βάσει της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε και Τουρκίας.

Το πιστοποιητικό αυτό δηλώνει ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων δηλ., ότι πληρώθηκε στην Τουρκία ο εισαγωγικός δασμός. Το εν λόγω πιστοποιητικό σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει τους εισαγωγείς από την καταβολή των δασμών αντιντάμπινγκ και των αντισταθμιστικών δασμών, οι οποίοι αποτελούν μέτρα εμπορικής πολιτικής της Ένωσης.

5. Οι δασμοί αντιντάμπινγκ ή οι αντισταθμιστικοί δασμοί επιβάλλονται ανεξαρτήτως αξίας εισαγωγής (π.χ. 150 ευρώ) ή ύπαρξης απαλλακτικής του δασμού διάταξης.

6. Η υπηρεσία μας αποστέλλει για λόγους υποβοήθησης του έργου των Τελωνειακών υπηρεσιών ετήσιο πίνακα δασμών αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικών δασμών ο οποίος επικαιροποιείται μετά από κάθε έκδοση κανονισμού. Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι Τελωνειακές Αρχές οφείλουν να ανατρέχουν στα κείμενα των κανονισμών που αποτελούν και τη μοναδική νομική βάση επιβολής των ανωτέρω δασμών.

7. Κατά την θέση εμπορευμάτων υποκείμενων σε ανασταλτικά τελωνειακά καθεστώτα δεν εισπράττονται δασμοί αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικοί δασμοί, αλλά αυτοί καθίστανται απαιτητοί κατά την έξοδο από τα καθεστώτα αυτά με σκοπό τη θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία. Επισημαίνουμε ότι όσον αφορά τον εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών με εμπορεύματα που εισάγονται είτε απευθείας από τρίτη χώρα είτε κατόπιν θέσης σε ανασταλτικά καθεστώτα (π.χ. τελωνειακή αποταμίευση), ο δασμός αντιντάμπινγκ ή ο αντισταθμιστικός δασμός εισπράττεται. Στις περιπτώσεις αυτές βέβαια δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση διατυπώσεων επανεξαγωγής προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή των ανωτέρω δασμών.

8. Τέλος επισημαίνουμε ότι στις περιπτώσεις επιβολής οριστικών δασμών αντιντάμπινγκ κατόπιν προσωρινών για τις οποίες έχει συσταθεί εγγύηση, η διαδικασία πρέπει να ολοκληρώνεται ταχύτατα και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 2 μήνες.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Ο ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671