ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 09/04/2014)

Έξοδος για 2,5 δισ. ευρώ στις αγορές.

Ειδήσεις – Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Έξοδος για 2,5 δισ. ευρώ στις αγορές

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Επιβεβαιώθηκε και απο το υπουργείο Οικονομικών η άμεση έκδοση του νέου ελληνικού ομολόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι προσφορές ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ. Tο βιβλίο προσφορών ανοίγει αύριο, Πέμπτη, το ποσό που θα ζητήσει το Δημόσιο ανέρχεται στα 2,5 δισ. και η διάρκεια των νέων ομολόγων θα είναι 5ετής. Να σημειωθεί ότι στο ομόλογο οι έλληνες επενδυτές θα συμμετάσχουν σε ποσοστό μέχρι 10%.

Αύριο το πρωί στις 10.00 ο Σαμαράς αναμένεται να συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, σε μία κίνηση συμβολισμού που έχει ως στόχο να πιστωθεί το μερίδιο επιτυχίας που αναλογεί στο ΠΑΣΟΚ. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι από την έκδοση των 5ετων ομολόγων αναμένεται ετήσιο όφελος για τον προϋπολογισμό περίπου 200 εκατ. ευρώ, καθώς θα μειωθούν τα επιτόκια στα έντοκα γραμμάτια. Επίσης, το ίδιο στέλεχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και έκδοση 12μηνου έντοκου γραμμάτιου φέτος που θα απευθύνεται και στα νοικοκυριά, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και νέες εκδόσεις 3ετων, 10ετων τίτλων.

Στόχος είναι το επιτόκιο των νέων ομολόγων να διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 5,3%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι με τη νέα έκδοση ομολόγων το μεσοσταθμικό κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους αναμένεται να υποχωρήσει. Κι αυτό γιατί τα έντοκα γραμμάτια που είχαν υψηλό κόστος μέχρι σήμερα λόγω του ότι είχαν τον ρόλο του "εργαλείου πιστωτικής αξιολόγησης", σταματούν πλέον να διαδραματίζουν αυτόν τον ρόλο και θεωρούνται πλέον απο την αγορά "εργαλεία ρευστότητας", όπως στην πραγματικότητα είναι για όλες τις χώρες. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το κόστος αναχρηματοδότησης των έντοκων γραμματίων θα μειωθεί περαιτέρω (ήδη έχει μειωθεί κατά περίπου 3%). Ετσι θα προκύψει όφελος τουλάχιστον 450 εκ. ευρώ.

Απο την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι το μεσοσταθμικό κόστος των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα απο την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ είναι γύρω στο 2-2,5%, με τη νέα έκδοση η χώρα θα δανειστεί 2,5 δισ. με ένα επιλέον κόστος περίπου 3%, οπότε η επιβάρυνση θα είναι περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ.

Η εντυπωσιακή μείωση του επιτοκίου των 6μηνων εντόκων γραμματίων στη χθεσινή δημοπρασία (διαμορφώθηκε στο 3,01% από 3,60% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Μαρτίου), καθώς και οι θετικές προβλέψεις του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την συρρίκνωση της ανεργίας, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές με νέο ομόλογο.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής δημοπρασίας, από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, ανακοινώθηκε ότι «η ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά επιστροφής στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Επιστροφή σταδιακή, για νέο δανεισμό μεσοπρόθεσμης διάρκειας, η οποία προετοιμάζεται, μεθοδικά και προσεκτικά». Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης θα είναι η Bank of America, Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley.

Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, " η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον."

Το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετες ομόλογο θα ανοίξει αύριο το πρωί (ώρα Λονδίνου) και θα παραμείνει ανοικτό για πολλές ώρες ώστε να συμμετάσχουν και επενδυτές από την άλλη πλευρά Ατλαντικού. Να σημειωθεί ότι το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων μειώθηκε από το 6,06% το πρωί, στο 5,75% μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την έκδοση.

Επίσης, όπως ανέφεραν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ, υπάρχουν πολλές επιπλέον ωφέλειες: Καθίσταται ευκολότερη η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, μπορούν οι διεθνείς επενδυτές να συγκρίνουν στοιχεία ενεργητικού της ελληνικής οικονομίας με άλλες οικονομίες, διευκολύνονται οι χρηματοροές προς τη χώρα (και όχι μόνον για δανεισμό) και, επίσης, διευκολύνονται οι ελληνικές τράπεζες για την προσφυγή τους σε αγορές.

Πάντως, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι «δεν εφησυχάζουμε, αλλά ούτε πανηγυρίζουμε», ενώ ταυτόχρονα ανέφερε πως με λύπη του ακούει την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει αρνητικά σχόλια και να μεμψιμοιρεί. «Αυτά τα σχόλια δεν βοηθούν την Ελλάδα. Αναγκάζομαι να πω ότι τους αφήνουμε πίσω στην μιζέρια τους και εμείς προχωρούμε».

Πηγή: Καθημερινή

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671