ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 08/04/2014)

Επιπλέον στόχος, η εξυγίανση της αγοράς.

Ειδήσεις – Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Επιπλέον στόχος, η εξυγίανση της αγοράς

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στην εξυγίανση της αγοράς στοχεύει το νέο σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση με σημαντικά οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το Δημόσιο. Το σύστημα θα αυξήσει τις ταμειακές ροές για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα αντιμετωπίσει τις οικονομικές υποχρεώσεις μεταξύ των επιχειρήσεων, ενώ θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των υποθέσεων που επιλύονται δικαστικά. Σημειώνεται ότι περισσότερες από 130.000 φορολογικές υποθέσεις εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια.

Παράλληλα θα συμβάλει στην αποφυγή της δημιουργίας ενός νέου κύματος ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της απάτης που σχετίζεται με τον ΦΠΑ.

Η Ελλάδα είναι ουραγός ως προς τις εισπράξεις ΦΠΑ στην Ε.Ε. κάτι που επιδιώκεται να αλλάξει με το νέο σύστημα που θα τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων από μη καταβολή ΦΠΑ ανέρχεται στα 14 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, μία στις πέντε επιχειρήσεις δεν υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ και κατ’ επέκταση δεν πληρώνει και τους φόρους που αναλογούν.

Οπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με το νέο σύστημα, οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν κανένα φορολογικό μπλέξιμο, ούτε από την ασυνέπεια του κράτους ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις για μη καταβολή ΦΠΑ που δεν είχαν εισπράξει από επιχειρήσεις του Δημοσίου να διαγραφούν. Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Απριλίου, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο. Σε πλήρη εφαρμογή θα τεθεί το σύστημα τον Ιανουάριο του 2015, καλύπτοντας έτσι το 85% της αγοράς. Σε σχέση με τις οφειλές του Δημοσίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εντός του έτους θα πληρωθούν όλες οι οφειλές ΦΠΑ του Δημοσίου, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 θα έχουν μειωθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στα 2 δισ. ευρώ, με μείωση κατά 2,7 δισ. μέσα στο έτος.

Πηγή: Καθημερινή

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671