ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 04/04/2014)

Ουραγός η Ελλάδα στη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού.

Ειδήσεις – Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Ουραγός η Ελλάδα στη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Πρόοδο στην κατάταξη του Δείκτη Βιωσιμότητας Συνταξιοδοτικού της Allianz κατέγραψε η Ελλάδα, η οποία από την τελευταία θέση που ήταν το 2011, σημείωσε πρόοδο ανεβαίνοντας επτά θέσεις. Παρά τη βελτίωση, η οποία αποδίδεται στην τελευταία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις χαμηλότερες θέσεις στη σχετική κατάταξη, καθώς βρίσκεται στην 43η θέση μεταξύ 50 χωρών.

Ο Δείκτης Βιωσιμότητας Συνταξιοδοτικού Συστήματος (PSI) της Allianz αναλύει μια σειρά από παραμέτρους προκειμένου να καταλήξει σε μια κατάταξη των χωρών που αντανακλά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος στις γηρασμένες κοινωνίες. Ο Δείκτης χρησιμοποιεί μία σειρά από επιμέρους δείκτες, όπως οι δημογραφικές εξελίξεις, τα δημόσια οικονομικά και ο σχεδιασμός του συνταξιοδοτικού συστήματος, για να μπορέσει να μετρήσει συστηματικά τη μακροχρόνια βιωσιμότητα ενός συστήματος. Οπως σημειώνεται στην ανάλυση, η Ελλάδα, η οποία κατατάχθηκε τελευταία στον Δείκτη του 2011, κατάφερε να βελτιώσει τη θέση της χάρη στις δραστικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Αν και κατόρθωσε να περικόψει συνταξιοδοτικές δαπάνες, το υψηλό επίπεδο χρέους και ο άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου δείκτης εξάρτησης παραμένουν προβλήματα - προκλήσεις για το ελληνικό σύστημα. «Η Ελλάδα θα πρέπει να παρακολουθεί πολύ στενά το επίπεδο δαπανών του συνταξιοδοτικού της συστήματος. Η υπέρβαση των δαπανών θα προκαλέσει ανάγκη για νέες μεταρρυθμίσεις», αναφέρει ηδρ. Ρενάτε Φίνκε, συντάκτρια της νέας μελέτης της Allianz.

Οπως εξηγεί, «μια καλή κατάταξη στον Δείκτη Βιωσιμότητας δεν σημαίνει γενναιόδωρες πληρωμές συντάξεων σε μια χώρα, αλλά δείχνει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας αυτής θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα δημογραφικά της προβλήματα». Στην παρούσα μελέτη, τα συνταξιοδοτικά συστήματα της Ταϊλάνδης, της Βραζιλίας και της Ιαπωνίας βρέθηκαν να είναι τα λιγότερο βιώσιμα, ενώ η Αυστραλία, η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης, ακολουθούμενες στενά από τη Νορβηγία, την Ολλανδία και τη Δανία.

Πηγή: Καθημερινή

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671