ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 02/04/2014)

Σχεδιάζονται αλλαγές από τον Οκτώβριο για τις ομαδικές απολύσεις.

Ειδήσεις – Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Σχεδιάζονται αλλαγές από τον Οκτώβριο για τις ομαδικές απολύσεις

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΨΙΝΗ

Τον προσεχή Οκτώβριο θα αλλάξει ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις, αφού προηγηθεί, κάτω από την ομπρέλα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, συνεργασία με την τρόικα για το πώς το νέο σύστημα θα ενσωματώνει «καλές πρακτικές», προκειμένου να είναι «αποτελεσματικό, αξιόπιστο και ανθεκτικό». Οι αλλαγές που θα επέλθουν τον Οκτώβριο στο καθεστώς ομαδικών απολύσεων δεν θα είναι και οι μοναδικές στο σκέλος των εργασιακών. Στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου υπάρχει, επίσης, σαφής αναφορά σε συμφωνία που αφορά την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και των διατάξεων για τις απεργίες, προκειμένου να διατηρηθεί η επιτευχθείσα μείωση του ονομαστικού μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15%.

Αναλυτικότερα, στο κεφάλαιο με τίτλο «Ισχυροποίηση των θεσμών της αγοράς εργασίας και προώθηση της απασχόλησης» προβλέπονται οι εξής αλλαγές:

1. Προσαρμογή του υφιστάμενου κατώτατου μισθού για τους μακροχρόνια ανέργους. Η αλλαγή που ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή αφορά τη μείωση των προσαυξήσεων λόγω ωριμάνσεων χωρίς να προσδιορίζεται το ποσοστό. Το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο για τις προσλήψεις υπαλλήλων σε μακροχρόνια (πάνω από ένα χρόνο) ανεργία. Με αυτόν τον τρόπο, το κόστος των τριετιών εξισώνεται για υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες.

2. Αναπροσαρμογές στο σύστημα ομαδικών απολύσεων και για τους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται μέσω γραφείων προσωρινής απασχόλησης («ενοικιαζόμενοι»). Σε αυτόν τον τομέα η άρση των περιορισμών σημαίνει τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης των απολύσεων από τους 6 στους 3 μήνες –για μεμονωμένους εργαζόμενους– και από 12 στους 6 μήνες, για τις ομαδικές απολύσεις. Για το γενικό καθεστώς των απολύσεων οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο με τη διαιτησία του ΙLO το οποίο έχει αναλάβει έναντι συγκεκριμένης αμοιβής να προχωρήσει σε μελέτη.

3. Μέχρι τον Οκτώβριο πρέπει να έχει ψηφιστεί η νέα συνδικαλιστική νομοθεσία. Το κείμενο της αξιολόγησης αναφέρει ότι πρέπει να έχει προηγηθεί τον Σεπτέμβριο του 2014 «διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να νομοθετηθούν οι αναγκαίες μεταβολές που θα φέρουν το ελληνικό πλαίσιο σε ευθυγράμμιση με τις καλές πρακτικές και σε πλήρη σεβασμό με τις διεθνείς συμβάσεις που εφαρμόζονται. Οι αναφορές στο κείμενο αξιολόγησης καθιστούν σαφές ότι το κέντρο βάρους των αλλαγών αφορούν τον τρόπο λήψης απεργιακών αποφάσεων. «Πρέπει να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στην εργασία... και την αποτροπή κάθε αναστάτωσης που θα εμπόδιζε τη λειτουργία των επιχειρήσεων και ταυτοχρόνως (πρέπει) να επιβεβαιώσουμε ότι το πλαίσιο δράσεων για τα συνδικάτα είναι ώριμο και ευθυγραμμισμένο με τις διεθνείς συμβάσεις».

4. Μέχρι τον Ιούνιο του 2014 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης για την ενσωμάτωση των εργατικών διατάξεων σε έναν Εργατικό Κώδικα, ο οποίος πρέπει να είναι έτοιμος, ένα χρόνο μετά, μέχρι τον Ιούνιο του 2015. (Η σχετική ανάθεση σε νομικούς του εργατικού δικαίου έχει ήδη γίνει).

5. Για πρώτη φορά τίθενται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την επαγγελματική εκπαίδευση και τη μαθητεία. Ενα συγκεκριμένο πλαίσιο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται τα επαγγελματικά προφίλ, οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στη μαθητεία, το σύστημα αξιολόγησης.

6. Μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο προβλέπεται να ολοκληρωθεί ένα σύστημα διάγνωσης για την ταυτοποίηση των αναγκών σε μελλοντικές δεξιότητες σε αντιστοίχιση με την επαγγελματική κατάρτιση και τις προτεραιότητες της αγοράς εργασίας. Οι υπουργοί Εργασίας και Παιδείας καθώς και η διοίκηση του ΟΑΕΔ υποχρεούνται στη συνεργασία και στη σύνταξη σχετικών αναφορών 4 φορές μέσα στον χρόνο.

7. Εως τον προσεχή Ιούνιο πρέπει να έχει συσταθεί ένας αποτελεσματικός συντονιστικός μηχανισμός ανάμεσα στους υπουργούς και τον ΟΑΕΔ για την προώθηση των προγραμμάτων που αφορούν την Εγγύηση για τη νεολαία.

8. Ξεκινάει από τον προσεχή Σεπτέμβριο η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με στόχο να επεκταθεί από το 2015 σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με το κείμενο αξιολόγησης, η επιλογή των δήμων και των κριτηρίων επιλεξιμότητας των δικαιούχων πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του μηνός Απριλίου.

Πηγή: Καθημερινή

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671