ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ - Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ."
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
ΙΚΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 15/28.02.2012 (Αρ. Πρωτ. Α23/266/6)

Συνέχιση της ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ των ανέργων που προέρχονται από την Επιχείρηση «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε» οι οποίοι εντάσσονται στο Πρόγραμμα Ειδικής Επιδότησης Ανεργίας του ΟΑΕΔ».

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – ΕΣΟΔΩΝ

: ΠΑΡΟΧΩΝ

ΤΜΗΜΑΤΑ : ΓΕΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

: ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

: ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

: ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

: ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8

10241 ΑΘΗΝΑ

Πληροφορίες : Ξ. Καρρά

: Π. Δάβου

: Ε. Μερκούρη

: Ζ. Κρύου

: Α. Δεμίρης

Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 251

: 210 52 15 189

: 210 52 15 273

: 210 52 15 260-263

: 210 52 15 247

FAX : 210 52 23 228

E – mail : asfika@otenet.gr

Αθήνα 28/2/2012

Αριθμ. Πρωτ. Α23/266/6

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

EΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ. : 15

ΠΡΟΣ:

Όλα τα Υποκ/τα & Παρ/τα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ως ο συνημμένος πίνακας

διανομής

ΘΕΜΑ : Συνέχιση της ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ των ανέργων που προέρχονται από την Επιχείρηση «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε» οι οποίοι εντάσσονται στο Πρόγραμμα Ειδικής Επιδότησης Ανεργίας του ΟΑΕΔ »

ΣΧΕΤ. : α) Οι διατάξεις των άρθρων 33 του Ν.3762/2009 (ΦΕΚ 75/τ.Α΄/15-5- 2009) και 74 του Ν.3996/2011 (ΦΕΚ 170/τ.Α΄/5-8-2011) καθώς και

β) η υπ’αριθμ.1117/52/19-1-2012 (ΦΕΚ 35/ τ.Β’/20-1-2012) ΚΥΑ .

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρ. 33 του Ν.3762/2009 (ΦΕΚ 75/τ.Α΄/15-5-2009) , όπως αυτές τροποποιήθηκαν μεταγενέστερα από τις διατάξεις του άρθρου 74 του Ν.3996/2011 (ΦΕΚ Α΄ 170/5-8-2011) καθώς και την υπ’αριθμ. 1117/52/19-1-2012 (ΦΕΚ 35/ τ.Β’/20-1-2012) Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με το πρόγραμμα Ειδικής Επιδότησης Ανεργίας των εργαζομένων στην Επιχείρηση « ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε » και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα για την εφαρμογή τους:

1. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις καταρτίζεται Πρόγραμμα Ειδικής Επιδότησης Ανεργία ς των εργαζομένων στην Επιχείρηση με την επωνυμία « ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε. » ( Ε.Β.Ζ. Α.Ε ) των οποίων η σύμβαση εργασίας λύεται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του Ν.3996/5-8-2011 «Αναμόρφωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και Ρυθμίσεις Θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης» ήτοι έως 5/2/2012 .

Τα ανωτέρω πρόσωπα προκειμένου να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα ειδικής επιδότησης ανεργίας πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Να συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις πλήρους ή μειωμένης συνταξιοδότησης μέχρι 31-12-2016.

β) Να είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΣΜΕΔΕ, και ΤΑΥΕΒΖ

γ) Και να υποβάλουν σχετική αίτησή τους στον ΟΑΕΔ με την οποία θα δηλώνουν τη βούλησή τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα της ειδικής επιδότησης ανεργίας.

2. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ

Η χορήγηση της ειδικής επιδότησης ανεργίας αρχίζει από την ημερομηνία κατάθεσης της σχετικής αίτησης των δικαιούχων, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί εντός εξήντα (60) ημερών από τη δημοσίευση της υπ’αριθμ. 1117/52/19-1-2012 (ΦΕΚ Β’ 35/20-1-2012) Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ήτοι μέχρι 20-3-2012, ή εντός εξήντα (60) ημερών από τη λύση της σύμβασης εργασίας τους σε περίπτωση που αυτή πραγματοποιηθεί μετά τη δημοσίευση της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης, θα λήγει δε με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για λήψη πλήρους ή μειωμένης συντάξεως γήρατος.

Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια της ειδικής επιδότησης ανεργίας δεν θα υπερβαίνει τους εξήντα (60) μήνες.

Αν συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις για τη λήψη μειωμένης συντάξεως γήρατος, όχι όμως και πλήρους , η ειδική επιδότηση συνεχίζεται μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου πλήρους συνταξιοδότησης, όχι όμως πέραν του ανώτατου χρονικού ορίου αυτής, ήτοι των εξήντα (60) μηνών.

3. ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Το μηνιαίο επίδομα της Ειδικής Επιδότησης Ανεργίας θα είναι ίσο με το 80% του μηνιαίου μισθού ή του εικοσιπενταπλασίου του ημερομισθίου που καταβλήθηκε κατά το μήνα που προηγείται της λύσης της σύμβασης εργασίας.

Η μηνιαία αυτή ειδική επιδότηση ανεργίας θα αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος κατά το ποσοστό μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ αρχής γενομένης από 1/1/2012. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 1500 ευρώ.

Επισημαίνουμε ότι, σε καμιά περίπτωση το ποσό του καταβαλλόμενου μηνιαίου επιδόματος της ειδικής επιδότησης ανεργίας δεν αποτελεί τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

4. ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ- ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις κατά το διάστημα της ειδικής επιδότησης ανεργίας συνεχίζεται η ασφάλιση των επιδοτουμένων στους οικείους ασφαλιστικούς φορείς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Ασθένειας , καθώς και στο ΤΑΥΕΒΖ και για όλους τους Κλάδους στους οποίους ασφαλίζονταν ως μισθωτοί.

Κατά συνέπεια, τα πρόσωπα που ως εργαζόμενοι είχαν ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το ΕΤΕΑΜ συνεχίζουν να ασφαλίζονται στους Φορείς αυτούς και κατά τη διάρκεια της ειδικής επιδότησης ανεργίας, για τους ίδιους κλάδους (δηλαδή με τα ίδια πακέτα ασφαλιστικής κάλυψης), στους οποίους ήταν ασφαλισμένα κατά το χρόνο παροχής της εργασίας τους στην ανωτέρω επιχείρηση και για 25 ημέρες κατά μήνα.

Επίσης, όσοι μισθωτοί ήταν ασφαλισμένοι για τουλάχιστον έξι (6) μήνες κατά τους τελευταίους δώδεκα (12) μήνες της εργασίας τους στον κλάδο των Βαρέων και Ανθυγιεινών ή των Οικοδομικών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λόγω της ειδικότητάς τους ή της φύσης της εργασίας τους θα συνεχίσουν να ασφαλίζονται σύμφωνα με τα ανωτέρω καθ’ όλη τη διάρκεια της ειδικής επιδότησης ανεργίας.

5. ΒΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Οι εισφορές για κύρια και επικουρική ασφάλιση υπολογίζονται επί της ανωτάτης ασφαλιστικής κλάσης του τελευταίου τριμήνου πριν από τη λύση της σύμβασης εργασίας των επιδοτούμενων που προέρχονται από την Επιχείρηση « ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε » στην οποία κατατάσσονται βάσει των πράγματι καταβληθεισών αποδοχών τους. Επί της βάσης αυτής, όπως κάθε φορά ισχύει, υπολογίζονται οι εισφορές για κύρια και επικουρική ασφάλιση καθ΄ όλη τη διάρκεια της ειδικής επιδότησης.

6. ΥΠΟΧΡΕΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ – ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΠΔ

Υπόχρεος εργοδότης για την παρακράτηση και απόδοση των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών, που αφορούν την ασφάλιση των ανωτέρω προσώπων αλλά και την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ), θεωρείται ο Ο.Α.Ε.Δ., ως αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος. Οι δε σχετικές δαπάνες εργοδότη και ασφαλισμένου βαρύνουν το παρόν πρόγραμμα επιδότησης και καλύπτονται κατά το 40% από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), κατά 40% από τον Λογαριασμό Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ) και κατά 20% από την « ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε » και θα αποδίδεται στον Ο.Α.Ε.Δ. προκαταβολικά στην αρχή κάθε έτους με κατάθεση στο Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης.

Επισημαίνεται ότι ο Ο.Α.Ε.Δ. κατά τη συμπλήρωση των Α.Π.Δ. θα χρησιμοποιεί τους ΚΑΔ, Τύπους Αποδοχών, Κωδικούς Ειδικότητας και Κωδικούς Πακέτων Κάλυψης (Κ.Π.Κ.) της επιχείρησης « ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε »

7. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Οι δικαιούχοι προκειμένου να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα θα πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ τα εξής δικαιολογητικά :

1. Αίτηση για την υπαγωγή στο πρόγραμμα

2. Έγγραφο λύσης της σύμβασης εργασίας από την ΕΒΖ Α.Ε

3. Κάρτα ανεργίας σε ισχύ κατά την κατάθεση της αίτησης

4. Βεβαίωση της ΕΒΖ Α.Ε. θεωρημένη από το Σ.ΕΠ.Ε από την οποία θα προκύπτει ο καταβαλλόμενος μηνιαίος μισθός ή ημερομίσθιο κατά τον προηγούμενο της λύσης της σύμβασης εργασίας τους μήνα.

5. Βεβαίωση της ΕΒΖ Α.Ε. και υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμένου στην οποία θα αναφέρεται σε ποια ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης υπάγονται και αν υπάγονται στο ΤΑΥΕΒΖ και

6. Βεβαίωση του Φορέα κύριας ασφάλισης περί της πιθανής ημερομηνίας πλήρους ή μειωμένης συνταξιοδότησής τους, στην οποία θα αναφέρονται ο ΚΑΔ, η ειδικότητα, το πακέτο κάλυψης, η ασφαλιστική κλάση, το ποσοστό εισφορών εργοδότη και ασφαλισμένου.

Αρμόδιο Υποκατάστημα για τη χορήγηση βεβαίωσης ή άλλου πρόσφορου μέσου από το οποίο να προκύπτει ο Κ.Α.Δ., η ειδικότητα, το πακέτο κάλυψης και η ασφαλιστική κλάση του κάθε επιδοτούμενου ορίζεται το Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θεσ/νίκης στο οποίο ανήκει η έδρα της επιχείρησης « ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε ».

Στη συνέχεια η βεβαίωση θα αποστέλλεται στο αρμόδιο (σύμφωνα με την κατοικία του ασφαλισμένου) Υποκατάστημα Απονομών Συντάξεων ώστε να συμπληρωθεί ως προς το χρόνο συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για τη θεμελίωση μειωμένης ή πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος.

8. ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Για την εφαρμογή και μόνο των διατάξεων του άρθρ. 33 του Ν.3762/2009, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και προκειμένου να συμπληρωθούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις χορήγησης πλήρους ή μειωμένης σύνταξης για κάθε υπαχθέντα στην ειδική επιδότηση ανεργίας συνυπολογίζεται ο χρόνος στρατιωτικής θητείας, κατ’ εξαίρεση του εδ. γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν.1358/1983 όπως ισχύει, ο οποίος αναγνωρίζεται και εξαγοράζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και το σύνολο των ημερών εργασίας σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης.

Οι αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.1358/1983, είναι οι αποδοχές που ελάμβαναν οι εργαζόμενοι, κατά τον μήνα που προηγείται της λύσης της σύμβασης εργασίας, με την επιφύλαξη των διατάξεων που αναφέρονται στο ανώτατο και κατώτατο όριο αυτών.

Επίσης, σε περίπτωση αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης της παρ. 18 του άρθρου 10 του Ν.3863/2010, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 40 το Ν.3996/2011 , ο χρόνος της ειδικής επιδότησης ανεργίας συνυπολογίζεται για τον προσδιορισμό του εναπομείναντος αριθμού πλασματικών χρόνων, ανάλογα με το έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

9. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Σύμφωνα με ρητή αναφορά στη διάταξη, ο χρόνος ειδικής επιδότησης ανεργίας θεωρείται χρόνος πραγματικής εργασίας και λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη, καθώς και των απαιτούμενων από την παράγραφο 1 του άρθρου 10 του Ν. 825/78, όπως ισχύει κάθε φορά, χρονικών προϋποθέσεων.

Επομένως, αυτός ο χρόνος λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση:

α) 10.500 ή 10.800 και μέχρι 12.000 ημερών εργασίας,

β) 4.500 ή των 10.000 ημερών - όπως ισχύουν σήμερα - ,

γ) των 100 ημερών κατ’ έτος την τελευταία πενταετία (προκειμένου περί μειωμένης σύνταξης) κ.λ.π.

10. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ – ΘΕΩΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ – ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Η θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας καθώς και η καταβολή των επιδομάτων λόγω ασθένειας θα γίνεται από τα Υποκαταστήματα του τόπου κατοικίας των ασφαλισμένων, κατά τα γνωστά, εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και αναζητηθούν μέσα στις νόμιμες προθεσμίες.

Συν/να : 9 φύλλα

Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΤΡΙΑ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671